Sparkade generaldirektören: Jag såg ingen annan utväg

4:26 min

Transportstyrelsens förre generaldirektör Maria Ågren straffas med dagsböter efter att hon tillgängliggjort uppgifter som skulle kunna hota Sveriges säkerhet. Till Ekot säger hon att det var en felaktig bedömning.

Enligt kammaråklagare Ewamari Häggkvist handlar det om att främmande makt fått tillgång till sekretessbelagda uppgifter utan en riktig säkerhetsprövning.

– Jag tycker att det är allvarligt, över huvud taget, att man inte tar säkerhetsskyddet på allvar bland så många myndigheter, inklusive Transportstyrelsen i det här fallet.

Ewamari Häggkvist säger att felet begicks när utländska aktörer fick ansvar för några av transportstyrelsens it-tjänster - det i sig är inte olagligt, däremot måste det gå till på rätt sätt.

– Det är inte förbjudet i Sverige att lägga datatjänster i andra länder, även om man är en myndighet med hemliga uppgifter. Men vad det handlar om är att personerna måste vara säkerhetsprövade för att få hantera sådana uppgifter, och det är där det har brustit.

Exakt vilken typ av uppgifter som kan ha spridits vill Ewamari Häggkvist inte gå in på, men i strafföreläggandet framgår det att det handlar om sekretessbelagda uppgifter och att Maria Ågren undertecknat beslut om att göra avsteg från transportstyrelsens riktlinjer för åtkomst av system och servrar.

Påföljden för Maria Ågren blir 70 000 kronor i dagsböter. Maria Ågren avsattes som generaldirektör vid transportstyrelsen i januari, men inte förrän nu har det framkommit att skälet var att det inletts en förundersökning gällande hennes agerande.

I en intervju med Ekot säger Maria Ågren att hon gjorde en felaktig bedömning, som hon nu får ta konsekvenserna av. 

–I den stunden så var jag orolig för att vi inte skulle kunna leverera det samhällsuppdrag vi hade, och jag såg ingen annan utväg än att fatta det här beslutet. 

Men är det inte ditt ansvar som generaldirektör att ha koll på säkerhetsprövningen innan du ger ditt godkännande? 

–Jo, det är absolut mitt ansvar, och det var också det var också det som var anledningen till att jag fick ta konsekvenserna av det. 

Transportstyrelsens pressansvarige Mikael Andersson menar att händelsen kommer få följder för verksamhetens arbetssätt.

– Det är ju en väldigt tydlig signal och vi måste titta på hur vi bedriver vår verksamhet. Vi ska följa de lagar, regler och riktlinjer som finns på området.