Kinesiska fredspristagaren Liu Xiaobo är död

1:55 min

Skribenten, demokratiaktivisten och fredspristagaren Liu Xiaobo har avlidit efter en tids sjukdom. Han blev 61 år gammal.

Så här lät det när Liu Xiaobo skulle ta emot Nobels fredspris i Oslo 2010 och han själv inte tilläts delta i ceremonin för kinesiska myndigheter. Det gällde även hans familj och vänner.

– Det har, som ni vet, inte varit möjligt för Liu Xiaobo, eller för några av hans närmaste släktingar att komma till Oslo för att ta emot fredspris-medaljen och diplomet, sa Norska Nobelkommittens dåvarande ordförande Thorbjørn Jagland.

Medaljen och diplomet placerades på en tom stol - en symbol som kinesiska demokratiaktivister hade som användarbild på Twitter under festligheterna.

Liu Xiaobo fick det prestigefyllda fredspriset för sin kamp för grundläggande mänskliga rättigheter i Kina. Den norska Nobelkommittén poängterade att fred går hand i hand med mänskliga rättigheter.

Fredspristagaren har i sina essäer bland annat kritiserat det kinesiska kommunistpartiet för att vilja göra sig till ett med landet Kina, och den kinesiska regeringens starka reaktioner mot Nobelpriset tycks vara ett exempel på just detta.

Redan 1989 deltog Liu Xiaobo under studentupproret på Himmelska fridens torg i Peking och dömdes till två års fängelse. Hans böcker förbjöds och han fördömdes som en förrädare.

När han frisläpptes fortsatte han skriva och gav bland annat ut en memoarliknande bok med sitt vittnesmål från händelserna på Himmelska fridens torg. Boken gavs ut i Taiwan, men inte i Kina.

Liu Xiaobo fortsatte sin politiska aktivism och frispråkiga kritik av de kinesiska myndigheterna och kommunistpartiet när han kom ut. Han var bland annat med och författade ett politiskt manifest - Charta 08 - för ökad demokrati i Kina.

Det sågs som en enorm provokation och Liu Xiaobo dömdes år 2009 till elva år i fängelse för "statsomstörtande verksamhet".

Där satt han fram tills nyligen då hans hälsa försämrades. Han fick då medicinsk permission och flyttades till ett sjukhus i Shenyang i nordöstra Kina, där han nu har avlidit.