"Jag kommer inte lämna på många år"

29 min

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra frågades ut av Ekots Jörgen Huitfeldt i Almedalen.

Kinberg Batra sa bland annat att hon avser vara kvar som partiledare i många år till, trots den häftiga kritik som riktats mot henne.

De dystra opinionssiffrorna fortsätter att rulla in för Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.

Enligt en ny undersökning tycker var tredje alliansväljare att hon bör avgå före valet nästa år.

Enligt undersökningen som Novus gjort på uppdrag av SVT Nyheter anser bara 42 procent av drygt 1 000 tillfrågade alliansväljare att hon bör sitta kvar. En av fyra har ingen uppfattning i frågan.

Något nära förestående byte av partiledare är dock inte aktuellt inom Moderaterna, enligt Lars-Ingvar Ljungman, valberedningens ordförande.

– Min bedömning är att de allra flesta i partiet, liksom jag, vill ge Anna chansen att komma tillbaka, säger han till Sydsvenskan.

– Om någon verkligen vill byta partiledare borde de höra av sig till mig. Men det har ingen gjort.

Lars-Ingvar Ljungman utesluter dock inget.

– Vi är i ett bekymmersamt läge. Ligger vi kvar på dagens låga opinionssiffror finns ju risken att man börjar ropa på snabba enkla lösningar.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra intervjuades av Ekots Jörgen Huitfeldt tidigare i morse, i Almedalen på Gotland. Hon fick då frågan hur hon förhåller sig till de avgångskrav som riktats mot henne under våren, då svarade moderatledaren att det inte är aktuellt. 

– Jag har fått avgångskrav. Det har varit spekulationer om det. Men jag kan avslöja för er som lyssnar nu att jag har inte tänkt tanken för den är inte aktuell på många år.

– När ni gjorde det omtalade utspelet i januari i år om att lägga fram en gemensam alliansbudget och också att börja prata med sverigedemokraterna så var det många som undrade vilka väljare ni tänkte att skulle attraheras av det budskapet. Hur tänkte då?

– Själva frågan om vi skulle vilja regera med Sverigedemokraterna for iväg fullständigt. Det sa jag aldrig. Det har jag aldrig velat, svarar moderatledaren Anna Kindberg Batra. 

– Om talet du ska hålla idag. Nämn tre rubriker om vad det kommer att innehålla? 

– Det kommer handla om de tre stora samhällsproblemen som måste lösas. De är integration med bidragsplikt och integrationsplikt. Det är jobbskapande, som måste säkras. Ett välstånd som inte kommer att vara gratis. Vi måste jobba för det.

– Det tredje samhällsproblemet jag kommer att tala om är otryggheten. Den vill vi moderater ska lösas med fler poliser och hårdare straff, svarar moderatledaren Anna Kindberg Batra, som håller sitt tal kl. 11:00 i Almedalen på Gotland.