Moderatledaren hotar med att lämna budgetförhandlingar om försvaret

1:56 min

Moderatledaren Anna Kinberg Batra går till attack mot Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i sitt Almedalstal.

– Jag har en sak att säga till nazisterna på Visbys gator: Åk härifrån, Sverigehatare!

Moderatledaren Anna Kinberg Batra är sist ut av partiledarna på Almedalsscenen. De sista dagarna här har nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) varit på plats och många har störts och upprörts av deras närvaro och slagord.

– Friheten måste alltid försvaras, säger moderatledaren.

– I Hamburg har vänsterextremister skövlat gator, plundrat butiker och attackerat poliser. Och de senaste dagarna har vi sett nazister på Visbys gator. Vad får man säga i det här landet egentligen? frågar Anna Kinberg Batra.

– Svaret måste vara: Nästan vad som helst. Tolerans är att stå ut med det du inte gillar eller håller med om. Men det finns gränser.

Hon talar om att alla har ett personligt ansvar att säga ifrån när man hör något sexistiskt, rasistiskt eller fördomsfullt.

– Och jag har en sak att säga till nazisterna på Visbys gator: Åk härifrån, Sverigehatare!

Anna Kinberg Batra drar sedan en historia om svårigheterna att backa med husvagn.

– Det är nästan lika jobbigt som att försöka få Stefan Löfven att satsa mer pengar på försvaret, säger hon.

I talet hotade Kinberg Batra med att Moderaterna kan lämna förhandlingarna om hur mycket pengar försvaret ska få nästa år om inte regeringen höjer sitt bud.

Under våren så har Moderaterna, Centerpartiet, kristdemokraterna och regeringen förhandlat om hur mycket mer pengar försvaret ska få åren fram till 2020. Enligt uppgift till Ekot så skiljer i dag mer än en miljard kronor mellan regeringens och de borgerligas bud om hur mycket budgeten ska höjas 2018.

Förhandlingarna skulle varit klara till Almedalsveckan men partierna har inte enats och nu hotar alltså Moderaterna att helt lämna förhandlingsbordet, och även andra borgerliga partier är missnöjda med regeringens förhandlingsbud.

– Låt det därför bli glasklart vad jag säger till regeringen: Vi har sagt att försvaret måste få minst två miljarder extra nu i höst. Men det bör bli mer än så. Annars går Moderaterna från förhandlingsbordet, säger Anna Kinberg Batra.

Försvarsminister Peter Hultqvist säger till Ekot att han räknar med att förhandlinagrna fortsätter efter sommaren. Och kritiserar Anna Kinnberg Batra för att hon hotar att lämna förhandlingarna.

– Jag är inte beredd att delta i någon offentlig budgivning. Dessutom menar jag att det är viktigare att diskutera konkret innehåll än att fixera sig vid olika typer av penningbelopp. Men det här är väl ett resultat av att Moderaterna är i politisk kris och att opinionssiffrorna sjunker.

Betyder det här att det inte blir några fler förhandlingar mellan er och Moderaterna?

– Det kan jag aldrig tänka mig. Vi har bokat in kommande förhandlingstillfällen så jag utgår från att det vi har kommit överens om ligger fast. Det är därför jag tycker det här är förvånande, att man väljer att gå ut med ultimativa krav offentligt när vi är inne i en förhandlingsprocess, säger försvarsministern.

Anna Kinberg Batras krav i talet förvånar Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson, som menar att kravet är för lågt.

– Jag är förvånand över moderaternas låga bud. De vet lika väl som vi att det här inte räcker till när det gäller de stora bristerna som försvaret har. Det är ett märkligt utspel i ett förhandlingsläge, säger han.

– När behovet ligger på tio miljarder kronor på tre år är det för dåligt att göra upp om två miljarder på två år, säger Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson, Mikael Oscarsson.

Hon pekar på tre problem som Sverige måste lösa: integrationen, utanförskapet och jobben. Och därutöver otrygghet och brist på lag och ordning.

Jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda måste bort, ett bidragstak införas och fler enkla jobb skapas.

– Och det kräver integrationsplikt, med krav på att ta del av svenska värderingar och att lära sig det svenska språket, säger hon.

Strax innan moderatledaren gick upp på scenen kom ytterligare dystra opinionssiffrorna för henne. Enligt en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av SVT Nyheter anser bara 42 procent av drygt 1 000 tillfrågade alliansväljare att hon bör sitta kvar. En av fyra har ingen uppfattning i frågan. Var tredje alliansväljare anser att hon bör avgå före valet nästa år.