Europa stoppar turkiska talare

1:30 min

Flera europeiska länder stoppar företrädare för den turkiska regeringen från att uppmärksamma årsdagen av kuppförsöket på plats i bland annat Österrike och Nederländerna.

Turkiet med president Recep Tayyip Erdogan avser att uppmärksamma förra årets misslyckade kuppförsök stort i samband med årsdagen på lördag, som gjorts till nationell helgdag. Men flera evenemang som planerats för turkar i Europa ser ut att komma av sig.

Österrike har stoppat den turkiska näringsministern Nihat Zeybekçi från att komma in i landet och delta i ett evenemang, med hänvisning till att det planerade evenemanget var "mycket stort" och att besöket skulle innebära en fara för, citat, "allmän ordning och säkerhet i Österrike".

Tidigare har Nederländerna meddelat att Turkiets vice premiärminister inte är välkommen till ett liknande evenemang där och när President Erdogan ville tala till turkar i Tyskland under G20-mötet där i helgen, hindrades han från att göra det.

– Människor som inte tillåter en president som valts med 52 procents stöd att hålla ett tal, borde inte tala om frihet, kommenterade Erdogan själv beslutet.

Österrike har varit EU:s mest högljudda kritiker, som bland annat velat att förhandlingarna om ett framtida EU-medlemsskap avbryts, utifrån den stora mängden gripanden och tillslag som präglat Turkiet det senaste året. Fler än 50000 militärer, jurister, lärare, parlamentariker och journalister har gripits och dubbelt så många förlorat jobbet.

Även inför valet i Turkiet i april stoppades publika kampanjmöten för Erdogans parti AKP i såväl Österrike och Nederländerna som i flera andra länder.