Rekordstor smuggling av öl över gränsen

1:44 min

Norska tullen vid Svinesund har beslagtagit mycket mera öl och sprit under första halvåret jämfört med i fjol. Även trafikfarliga bilar som används i smugglingen har beslagtagits.

– Det som helt klart har varit en trend det första halvåret är att det har varit en ganska stor ökning av beslag av både öl och sprit, säger Per Kristian Grandahl, kontorschefen vid Svinesund till P4 Väst.

Har ni haft så här höga siffror tidigare?

–  Nej, vi har nog aldrig beslagtagit så mycket öl tidigare, säger han.

Under det första halvåret beslagtog den norska tullen vid Svinesund över 140 000 liter öl och mer än 20 000 liter sprit.

Beslagen av öl ökade med runt 40 procent och för sprit var det en fördubbling jämfört med samma period i fjol.

Anledningarna kan vara fler, enligt den norska tullen, bland annat att det är kriminella ligor som står bakom smugglingen.

– Det är dyrt att köpa i butiken och det är organiserade kriminella som i stor skala olagligt importerar öl och sprit, säger Grandahl.

Norska tullen har också fortsatt att beslagta trafikfarliga bilar som används vid alkoholsmugglingen – bilar som körs genom Bohuslän.

– Vi beslagtar väldigt ofta varubilar eller andra bilar som är manipulerade, till exempel med stötdämpare och fjädringar, och det gör dem trafikfarliga. Vi tar väldigt många sådana bilar.

Även beslagen av vissa sorters narkotika fortsätter att öka, däribland ecstasy och amfetamin, medan haschbeslagen minskade något.

– Generellt verkar det som att det är en stadig ökning av all smuggling över gränsen vid Svinesund och det syns ju också på de beslag som svenska tullen gör längre ner i Sverige, säger Per Kristian Grandahl till P4 Väst.

För den svenska tullens del så sammanställer myndigheten ingen statistik för varje halvår, utan bara på årsbasis.