STUDIO ETT TISDAG 11 JULI

Mosul åter under Irakisk kontroll

9:54 min

För drygt tre år sedan intog Islamiska Staten, IS, Iraks näst största stad Mosul. Efter drygt nio månader av hårda strider har nu irakiska styrkor återigen tagit kontroll över staden. Detta tillsammans med en internationell koalition och kurdiska Peshmerga.

Regeringen står nu inför ett stort uppdrag och många frågor kvarstår kring uppbyggnaden av Mosul. Staden står i ruiner och många grupper måste enas för att etablera en stabil framtid. 

I Studio Ett hör du Joel Ahlberg, Irakexpert och konflikthanterare vid Folke Bernadotteakademien, om hur Mosuls framtid ser ut.

Joel Ahlberg berättar bland annat att en av hans vänner som varit bosatt i Mosul och nu återvänt gjort det med blandade känslor.

– Å ena sida var han glad att kunna återvända till sin hemstad men när han såg den fruktansvärda förstörelsen så fylldes han också av sorg.

– I det här kriget, som nu har pågått i över två år, har nästan 80 procent av staden förstörts. Det är bokstavligen tillbaka på ruta ett. Vital infrastruktur är borta, hus för tusentals och åter tusentals människor är förstörda, alla de fem broar som går över floden är också förstörda. Så det kommer vara ett enormt stort återbyggnadsarbete.