Okänt föremål i Gävle hamn

0:53 min

I samband med att Gävle hamn i förra veckan genomförde sjömätningar i hamnens farled så upptäcktes det ett stort avvikande föremål.

Som Gefle Dagblad var först med att rapportera så har det påträffats ett främmande föremål på hamnens botten. Efter att man gjort nya mätningar och en analys av det som anträffats kunde man konstatera att det var någonting som normalt inte finns i farleden. 

– Antingen är det ett tekniskt fel på utrustningen, eller så är det någon form av undervattensfarkost, säger Fredrik Svanbom VD för Gävle hamn

Någon speciell reaktion fick Fredrik Svanbom inte direkt, men när han fick se sonarbilderna och man kunde konstatera att det oidentifierade föremålet hade försvunnit så gick tankarna till att det var någonting som inte skulle vara där. Och att det skulle röra sig om ett stim med fisk ser Fredrik Svanbom som otroligt.

– Vi har mätt med två timmars mellanrum på samma ställe och att fiskarna skulle stå still på samma plats så länge är inte speciellt sannolikt.

Avvikelsen är polisanmäld och försvarsmakten har nu kopplats in i fallet. Gävle hamn har överlåtit analysen av bilderna men någon återkoppling eller förklaring räknar dock Fredrik Svanbom inte med.

– Jag är inte så säker på att vi får något svar från dom. Vi har rapporterat det som vi ska och sen vad dom gör med det materialet är upp till dom, säger Fredrik Svanbom VD för Gävle hamn

Försvarsmakten kommer inte att gå ut med någon uppgift om vad som kan ha befunnit sig i hamnen (för att inte avslöja något för främmande makt) säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.

– Vi har tagit emot uppgiften och analyserar den. Det blir en del av ett större bild som vi kopplar till andra observationer. Vi talar extremt sällan om vad vi kommer fram till.

Är ni färdiga med analysen av vad det var för något?

– Oavsett vad vi tror eller inte tror går vi inte ut med det.