Ryssland skärper tonen i ordkriget med USA

2:06 min

Ryssland skärpte i dag tonen ordentligt i det diplomatiska ordkriget med USA. Enligt uppgifter är Ryssland berett att utvisa 30-talet amerikanska diplomater.

En av de sista sakerna som Barack Obama gjorde som president var att utvisa 35 ryska diplomater och beslagta två byggnader som användes av den ryska ambassaden i USA, bland annat för spioneri, hävdades det.

Detta som svar på den förmodade ryska inblandningen i det amerikanska presidentvalet. Ryssland har ända sedan dess krävt att få tillbaka byggnaderna, men utan resultat och idag sände Ryssland ut en skur med hårt formulerade signaler i saken.

– Situationen är upprörande, det är kort och gott skamligt, sa den ryske utrikesministern Sergej Lavrov och syftade på att Ryssland inte fått tillbaka byggnaderna.

Vice utrikesministern Sergej Rjabkov sade i dag till en nyhetsbyrå att Ryssland förbereder ett "tufft svar till USA" om det inte sker.

Bland annat i tidningen Izvestia berättades det på tisdagen vad det skulle kunna innebära. Anonyma källor i utrikesdepartementet säger där att Ryssland förbereder att utvisa 30-talet amerikanska diplomater och lägga beslag på två byggnader som i dag används av den amerikanska ambassaden i Moskva.

Det är oklart om det här är någonting man på allvar överväger eller om det mest är ett hot för att öka trycket på USA.

När Obamaadministrationen slog till mot Ryssland i januari så svarade Ryssland inte med samma mynt, tvärtemot vad som är brukligt. Uppenbarligen hoppades man i Moskva att den tillträdande Trumpadministrationen snabbt skulle dra tillbaka beslutet. Men det har inte skett, antingen för att president Trump inte vill eller för att han inte kan, eftersom han då skulle anklagas för att vara för mjuk mot Ryssland.

Tvisten om byggnaderna och diplomaterna var en fråga som många trodde skulle kunna lösas på mötet förra veckan mellan Trump och Putin. Men så skedde inte. Och nu verkar de hjärtliga handskakningarna i Hamburg åtminstone delvis glömda.