Här är vädret som är bäst för Västmanlands turism

0:55 min

Att värmen och solen lyser med sin frånvaro är bra för Västmanlands turistnäring, säger Åsa Stanaway, affärsutvecklare inom turism på Region Västmanland.

Det bästa vädret för Västmanlands turistnäring är lite lagom dåligt. Något som beror på att vi i Västmanland har aktiviteter som blir attraktivare med lite moln på himlen.

– Vi har fin shopping, inte bara i köpcentrum utan även gårdsbutiker. Vi har intressanta museum, och vi kan vandra i brandområden eller ta en fin kajaktur, säger Åsa Stanaway, affärsutvecklare inom turism på Region Västmanland. 

Och de människor som tar sig tid och turistar i Västmanland är människor som bor i eller i nära anslutning till Västmanland.

– Folk åker kanske inte hit på en tre veckors lång semester. Vi får mer de här dagsbesökarna eller de som stannar i tre, fyra dagar. 

Hur går det för näringen här?

Det beror lite på hur man räknar. Tittar vi på omsättningen av turismen så ökar den. Och jag skulle vilja säga att omsättningen är det viktigaste. Det är bra att företag i Västmanland tjänar pengar på turismen och turismen är en viktigt näring inte minst för landsbygden.