Gigantiskt isberg har brutit sig loss från Antarktis

1:32 min

Isberget som bröt sig loss från Antarktis någon gång mellan måndag och onsdag är ett av det största som någonsin observerats. Men den enskilda händelsen kommer inte att ha någon direkt påverkan på vattennivåerna, enligt Örjan Gustafsson är havs- och klimatforskare vid Stockholms universitet.

– Det är som en slags väckarklocka att det blir fler och fler glaciärer som smälter och isberg som bildas och far ut i havet. Sammantaget kan de bidra till en havsnivåhöjning.

Isberg bildas även naturligt, men att det är så många isberg som nu driver omkring är ett tecken på klimatpåverkan.

Isberget som nu har brutit sig loss har fungerar som en propp framför glaciären Larsen C och nu finns det risk att fler ismassor kommer att glida ut i havet.

– När den här har lossnat så finns en risk för att stora ytor av glaciären har lättare att röra sig ut mot kusten och att fler och fler isberg bildas i det här området.

Hur troligt att det är så?

– Det är troligt, men i vilken hastighet har jag svårt att bedöma, säger Örjan Gustafsson är havs- och klimatforskare vid Stockholms universitet.

Det hela inträffade någon gång mellan måndag den 10 juli och onsdag den 12 juli, enligt vetenskapsmän som observerat den växande sprickan. Ishyllan Larsen C är nu tio procent mindre än tidigare, rapporterar The Guardian. Antarktishalvön har därmed fått en ny form.