Så förbereder sig MSB mot yttre påverkan i svenska valet

1:54 min

Misstankarna om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet får nu den svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att agera.
Inför det svenska valet nästa år förbereder MSB sig nu för att Sverige skulle kunna råka ut för något liknande.

MSB har fått i uppdrag av regeringen att förbereda inför ett eventuellt hot mot Sverige i form av desinformation, vilseledning och propaganda från en främmande makt, det kan handla om en stat eller en aktör.

– Den plan som vi lagt upp internt handlar om att vi ska bygga kunskap kring vad som har hänt i andra länder, det är ju en hel del val som har skett och som pågår i vår omvärld, följa vad vi har för sårbarheter gentemot den här typen av aktiviteter och vad vi kan göra för att möta det här, säger Mikael Tofvesson, chef på enheten för omvärld och beredskap på MSB.

På enheten för omvärld och beredskap på MSB jobbar man hela sommaren med att samla in kunskap om desinformation.

Arbetet ska resultera i att aktörer som kommer att jobba med valet så som valmyndigheten, Sveriges kommuner och landsting, partier och politiker kommer utbildas för att vara förberedda.

Hur troligt är det att desinformation och yttre påverkan kan komma att påverka det svenska valresultatet?

– Vi måste utgå ifrån det, för även om vi med våra resurser inte skulle se några indikationer på att det börjar hända så måste garden vara uppe i fall det ändå fanns en plan som man driftsatte och angrep oss, säger Mikael Tofvesson.

Skulle du säga att Sverige är förberedda?

Nej, vi är under förberedelsefasen. Det vi måste oroa oss för är hur taktikanpassningen sker nu. Om man har påverkat det amerikanska valet och det franska valet med vissa metoder och nu vet om att det har skett. Hur kommer man förändra sitt beteende så att vi blir oförberedda, det är den stora nyckelfrågan.