Demokraternas vägskäl - så ska de gå vidare

15 min

Åt vilket håll är demokraterna på väg? Tillsammans med en inbjuden panel försöker Agneta rita en ny karta för partiet.

Det har blivit dags för talkshow – dag tre – med Agneta Furvik. I januari i år slutade Agneta som USA-korrespondent och den här veckan tar vi oss tillbaka till människor, platser och sammanhang som hon har mött under sina 3,5 år som korrespondent.

I dagens talkshow tar vi därför ett rejält grepp om den amerikanska politiken – inte om Donald Trump i dag heller, varken senior eller junior. Dagens stora snack kommer istället att handla om demokraterna i USA – vilken väg ska det ta? Var står partiet i dag? För att reda ut det här har Agneta bjudit in flera gäster också till studion som ska vända och vrida och förhoppningsvis bringa klarhet i demokraternas läge. Bland annat kommer Dag Blanck, professorn i Nordamerikanska studier vid Uppsala universitet, till studion.

Med oss från New York har vi Anna Throne-Holst, ordförande i Svenska Handelskammaren i New York och tidigare demokratisk politiker. – Demokraterna befinner sig vid ett vägskäl. De behöver verkligen tänka om, säger hon. Inför valet kampanjade Anna själv som kongresskandidat i Long Island för demokraterna, men det blev inte som hon hade tänkt. – Jag höll i mångt och mycket inte med i vad det var som var de stora punkterna för mitt distrikt. Det är jätteviktigt att de lokala kandidaterna får styra lite själva och förstå sin egen kommun, säger hon.

Alex Lange, ordförande i Democrats Abroad Sweden, minns valet 2016 och nederlaget för demokraterna. – Vi förlorade på alla sätt. Vi måste tänka om och omorganisera. Det är dags att rekrytera nya kandidater som kan vinna lokalt, säger han. Och får medhåll av Katherine Angelo Hanly, amerikansk statsvetare och lobbyist, som stöttade Bernie Sanders under valkampanjen. Hon håller med att demokraterna står vid ett vägskäl. – Först och främst måste demokraterna bedriva ett motstånd mot det som sker i Vita huset idag, säger hon.

Skådespelaren och komikern, Kathryn Leroux, som även hon stod bakom Bernie Sanders är i dagsläget frustrerad över situationen som demokraterna befinner sig i. – Jag är ett stort fan av Bernie Sanders, men jag vill inte gå över till ett socialistiskt samhälle, jag tror att det kommer att förstöra vår ekonomi. Demokraterna förenklar diskussionerna. Jag börjar luta mer åt libertarianerna, säger hon.  

Det övergripande temat för Agnetas program är ”USA bortom Trump”. Vi ska alltså fokusera på fenomen och ämnen som pågår vid sidan av den lite lätt Trumpdominerade rapporteringen i medier utanför USA, i omvärlden – Sverige inkluderat.

På torsdag blir det traditionellt väkteri med lyssnarfrågor via telefon och andra kanaler, och man kan fråga nästan vad man vill om USA. Numret som ni lyssnare ringer är 08-22 45 00, telefonslussen öppnar 14:30. Det går bra att redan nu mejla er fråga till: korrespondenterna @sverigesradio.se

Programledare: Agneta Furvik
Producent: Palmira Koukkari Mbenga