Privata bostadsbolag tjänar på sociala insatser

5:35 min

Privata fastighetsbolag tar över allt fler av allmännyttans lägenheter och på många håll försöker de, likt allmännyttan, att ta socialt ansvar. Ett av de företag som satsar miljoner på sommarjobb, läxhjälp och fritidsgård är Ikano Bostad. Hör Joanna Korbutiaks reportage från rabatterna utanför lägenheterna i Rågsved i Stockholm.

Hör även samtal med bostadsforskaren Martin Grander

18-åriga Génial Mavinga visar runt bland sommarfina rabatter utanför lägenhetshusen i Rågsved. Han ingår i Ikano akademin, där unga i åldrarna 18-29 anställs för att jobba med fastighetsskötsel. Men det började med att han fick sommarjobb för några år sedan.

– Jag stökade runt en del och en dag kom min pappa på mig med att klottra i källaren. Jag fick en utskällning av honom och sen hämtade han Walle, som också skällde ut mig. Men sen fick jag chansen av Walle att sommarjobba.

– Jag förstod direkt att han var bra på att måla eftersom han var bra på att klottra, skrattar Walle, som egentligen heter Anders Wahlqvist, och han är projektledare för Ikanos sociala ansvarstagande.

Utöver sommarjobbare och akademin driver Ikano bland annat en fritidsgård i Rågsved, genomför trygghetsvandringar och ordnar idrottsläger för barn i samarbete med lokala idrottsklubbar.

Hur mycket pengar lägger ni på det här?
Det vill jag knappt säga, men ungefär fem miljoner per år i Stockholm.

Anledningen är uppenbar enligt Anders Walle Wahlqvist.

– Vi gör det för att vi vill och för att det är ekonomiskt hållbart. Vi lägger jättemycket pengar på det, men vi spar samtidigt in pengar på att folk vill bo kvar hos oss.

Ikano finns i Stockholm, Malmö och Västerås. Här i Stockholm äger dom 3200 lägenheter, varav dom flesta togs över från allmännyttan 2008. Trots att lägenheterna ligger utspridda i Hagsätra, Rågsved, Högdalen, Danderyd och Hässelby är det främst i Rågsved man jobbar med socialt arbete, och förklaringen är enkel.

– Det är här vi har haft de största sociala problemen, så det är här vi har satsat mest.

Ikano är långt ifrån det enda fastighetsbolaget som valt att ta ett större samhällsansvar. Inom bostadsforskningen ser man att det här är en trend som går i vågor och att det just nu ser ut att bli alltmer populärt.

– Jag tror nog att det kommer att öka, att vi kommer se fler fastighetsbolag som kommer engagera sig på ett större sätt, säger Martin Grander som är forskare på Malmö högskola.

Enligt siffror från Boverket har strax över 100.000 lägenheter ur allmännyttan sålts under de senaste tio åren, och av förra årets drygt 11.000 sålda lägenheter gick över 90 % till privata hyresvärdar.

Kan fastighetsbolagens intresse för att ta samhällsansvar göra att effekterna av försäljningarna blir mindre för hyresgästerna?

– Det beror helt på hur man väljer att definiera samhällsansvar. När det gäller sommarjobb, praktik och den typen av insatser då är det samma, men risken är att det sker en förändring av hyressättning och i hyreskraven. Att det blir tuffare att komma in i beståndet när de ägs privat. Det kan vi se i forskningen att de privata fastighetsbolagen är tuffare än de allmännyttiga.

Anders Wahlqvist säger att det är svårt att säga hur pass stor effekt deras insatser i Rågsved haft.
– Men det skulle inte vara lika bra om vi inte gjorde det här, det kan jag garantera. Men vi betyder inte allt, vi är en viktig aktör.

Och för 18-åriga Génial Mavinga har Ikano akademi öppnat dörrar.

– Just idag fick jag kontrakt på en målarfirma i Haninge, jag börjar där i augusti. Så jag är jätteglad att jag fick den här möjligheten. Från att klottra i en källare till att få fast jobb, det händer inte alltid.