Demonstrationer mot reformer i Frankrike

1:51 min

Fransmän runtom i landet demonsterade under onsdagskvällen mot de arbetsrättsreformer som president Emmanuel Macron utlovat.

Det var en kamplysten Jean-Luc Mélenchon som talade inför folkmassan på Place de la République på onsdagskvällen.

– Systemet vi kämpar emot kallas kapitalism och vi är beredda att demonstrera mot det, mot kapitalismen som förstör samhällsordningen och miljön, sa Jean-Luc Mélenchon, ledaren för det vänsterradikala partiet La France Insoumise - det okuvade Frankrike.

Partiet kallade till demonstrationer runtom i landet under onsdagskvällen och det var starten för en ny folkrörelse, hävdade Jean-Luc Mélenchon. Huvudfrågan är president Emmanuel Macrons arbetsmarknadsreformer.

Det gäller förändringar som, enligt regeringen, kommer liberalisera arbetsmarknaden. Till exempel har Emmanuel Macron lagt fram förslag om att göra det enklare för företag att förhandla direkt med sina anställda och med enskilda fackföreningar om arbetstid och ersättning.

Men kritiker säger att reformerna sätter företagen först och kommer försvaga anställdas rättigheter. Representanter för fackföreningen CGT, som också deltog i demonstrationen i Paris igår kväll, har utlovat mobilisering under sommaren och en strejk i september.

Det styrande partiet La République En Marche söker parlamentets godkännande för reformerna men har också sagt att de är villiga att använda dekret, om det blir nödvändigt.

Och det är något som upprör många av de som slöt upp på Place de la République under onsdagen.

– Reformerna innebär allvarliga förändringar som kräver en ordentlig debatt. Det är odemokratiskt att undvika en sådan debatt, säger Sylvie, en av demonstranterna.