Rysk oppositionsledares mördare dömd till fängelse

1:33 min

Idag kom domarna i rättegången om mordet på den ryska oppositionspolitikern Boris Nemtsov för 2,5 år sedan. Mördaren döms till 20 års fängelse trots att åklagaren begärt livstid.

Zaur Dadajev förklaras av domstolen vara den som direkt avlossade de dödande skotten, men när domen lästes upp blev den en överraskning. Trots att livstids fängelse var det allmänt förväntade fastställde domaren påföljden till 20 års fängelse, med hänvisning till gott uppträdande och att Dadajev har barn.

Fyra medhjälpare, samtliga från Tjetjenien, fick mellan 11 och 19 års fängelse. Advokaterna har redan tidigare sagt att de kommer att överklaga domen. Med tanke på att domarna blev mildare än väntat är det möjligt att även åklagarna kommer att överklaga.

Boris Nemtsov, en av de främsta oppositionsledarna och tidigare vice premiärminister, mördades sent på kvällen den 27 februari 2015 när han passerade över en bro helt nära Kreml.

Knappast någon i Ryssland ifrågasätter att det var Zaur Dadajev som mördade Nemtsov, men däremot finns det frågetecken om skulden hos en av de fyra utpekade medhjälparna.

Men då mördargruppen uppenbarligen var inhyrd för att utföra attentatet, återstår den stora frågan om vem eller vilka som beställde mordet. Här finns ännu inget svar och mordutredningen kommer att fortsätta.

Oppositionstidningen Novaja Gazeta som noggrant följt fallet menar att spåren leder mot den högsta ledningen i den ryska delrepubliken Tjetjenien, vars president Ramzan Kadyrov var en svuren motståndare till Nemtsov. Några menar att organisatören måste sökas högt upp i den ryska maktapparaten.