Batterier i papper öppnar för nya möjligheter

1:10 min

Genom att doppa ett cellulosaark i en lösning med strömförande monomerer blir pappret grunden för ett batteri. Nu ska produktionen skalas upp.

I tio år har forskare på Uppsala universitet jobbat med att ta fram pappersbatterier.

Nu ska uppfinningen testas i stor skala, tillsammans med pappersföretaget BillerudKorsnäs. Förhoppningen är att man ska hitta applikationer för pappersbatteriet, som är billigt, tunt och böjligt.

– Tittar man på de traditionella lösningar så görs de i knappar eller i cylindrar. Det här är en helt annan sak egentligen. Jag tror att det är en fråga om att titta på helt andra applikationer än med andra batterier, säger Leif Nyholm, professor i oorganisk kemi vid Uppsala universitet, och en av forskarna som ligger bakom pappersbatteriet.

Vad applikationerna blir är det som man nu ska ta reda på. Förpackningar och kläder är två möjliga vägar att gå. Man kan tänka sig mjölkförpackning byggd av batterimaterialet som skulle kunna driva en termometer, eller en tröja som skulle kunna driva en pulsmätare.

– Det är ju ingenting man ersätter ett litiumjonbatteri med utan det är helt nya saker. Då är det fantasin som sätter gränser, säger Leif Nyholm.

Batteriet har låg kapacitet, en vanlig smartphone skulle behöva vara 21 kvadratmeter stor för att kunna drivas med ett pappersbatteri. Däremot är det uppladdningsbart, och skulle kunna användas på platser där yta inte är en bristvara, som på en vägg. Dessutom har pappersbatteriet vissa miljöfördelar.

– Det är ett batteri som innehåller vatten istället för ett organiskt lösningsmedel, som i ett litiumjonbatteri. Mycket av de problem vi har med andra typer av batterier är att det är dyra råvaror och att man måste ta hand om dem efteråt, säger Leif Nyholm.