Historiskt avtal mellan EU och Ukraina underskrivet

1:40 min

Det historiska samarbetsavtalet mellan EU och Ukraina har nu även skrivits under officiellt vid ett toppmöte i Kiev. Avtalet är ett viktigt steg som för Ukraina närmare EU.

Förutom avtalet mellan Ukraina och EU stod också landets ansträngda relationer med Ryssland på agendan vid toppmötet i Kiev. Och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk gav vid torsdagens presskonferens sitt fulla stöd till Ukraina.

– Vi har i dag återigen varit tydliga med att vi står bakom Ukraina gentemot Rysslands aggressioner och försöken att begränsa Ukrainas självständighet, sa han.

I slutet av juni förnyade EU sina sanktioner mot Ryssland i protest mot annekteringen av Krim. Ukrainas president Petro Porosjenko var synbart nöjd när han visade upp samarbetsavtalet som nu officiellt signerats av honom själv, Donald Tusk och Europakommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Avtalet ska främja politiska och ekonomiska relationer mellan Ukraina och EU och innehåller bland annat handelslättnader och visumfrihet.

Det har varit en lång väg fram till avtalet som är ett historiskt steg närmare EU för Ukraina. Redan 2013 försökte Ryssland pressa Ukrainas dåvarande president Janukovitj att backa ur vilket ledde fram till de våldsamma protesterna på Majdantorget.

Och Donald Tusk var tydlig i sitt budskap.

– Ni kommer inte att bli besegrade av fienden. Ni är för starka för det, sa Donald Tusk till Ukrainas president Porosjenko.