Nya uppgifter: Ryssland fortsatte med turbinleveranser

1:30 min

Ryssland förmodas ha fortsatt leverera tyska gasturbiner till Krim, i strid med internationella sanktioner och löften till tillverkaren, enligt Reuters.

Konflikten mellan Tyskland och Ryssland om sanktionerna riktade mot Krim trappas nu upp. Regeringen i Berlin har sagt att den känsliga affären kan komma att bromsa fortsatta tyska investeringar i Ryssland om den inte får en lösning.

Förra veckan rapporterade Siemens att två av fyra gasturbiner tillverkade av företaget, och som enligt beställningen skulle levereras till södra Ryssland, istället dirigerades om till Krim. Det innebar ett brott mot de internationella sanktionerna eftersom de förbjuder sådana investeringar på den annekterade halvön.

Siemens stämde då det ryska företag som tog emot turbinerna.
Men nu visar det sig att även de övriga två gasturbinerna kan ha skickats till Krim. Reportrar för nyhetsbyrån Reuters rapporterar att de sett vad som sannolikt var turbinerna transporteras ut ur hamnen i Feodosia under hård poliseskort.

Om uppgifterna visar sig stämma kommer reaktionen från Siemens sannolikt att bli hård. Företaget har redan tidigare sagt att man ska göra allt för att se till att gasturbinerna inte hamnar på Krim. I Moskva hävdar man att det är rysktillverkade turbiner.

Ryssland håller på att bygga två nya elkraftverk på halvön, i de största städerna Simferopol och Sevastopol, och det är troligen där gasturbinerna är tänka att placeras.

Efter att Ryssland annekterade Krim stängde Ukraina av elförsörjningen till halvön, och därför bygger man nya kraftverk.