Vad undrar du om USA?

Lyssnarfråga: Kan Kalifornien lämna USA?

7:53 min

I dagens telefonväkteri ställdes frågan om Kalifornien kommer att lämna USA?

Det har blivit dags för veckans sista talkshow med Agneta Furvik, det avslutar vi med ett telefonväkteri där ni lyssnare kan ringa in i direktsändning. I januari i år slutade Agneta som USA-korrespondent och den här veckan tar vi oss tillbaka till människor, platser och sammanhang som hon har mött under sina 3,5 år som korrespondent.

Idag tog vi emot lyssnarfrågor.Flera frågor som kom in under dagens telefonväkteri gällde om Kalifornien kommer att lämna USA. Det finns en så kallad självständighetskamp i Kalifornien som vill ha en folkomröstning om de ska lämna USA. Inger Arenander som arbetar som korrespondent i USA menade att Kalifornien på många sätt leder sin egen politik bland annat gällande sjukvården.

Dag Blanck, professorn i Nordamerikanska studier vid Uppsala universitet, berättade att under det amerikanska inbördeskriget bröts unionen men att USA därefter har hållit unionen samman. 

Det övergripande temat för Agnetas program är ”USA bortom Trump”. Vi ska alltså fokusera på fenomen och ämnen som pågår vid sidan av den lite lätt Trumpdominerade rapporteringen i medier utanför USA, i omvärlden – Sverige inkluderat.

Programledare: Agneta Furvik
Producent: Palmira Koukkari Mbenga