Filmpremiär:

Tulpanfeber - Vikander i ny stor roll

1:32 min

Vackert och bitvis underhållande drama i 1600-talets Amsterdam med romantik och tulpanhandel, tyvärr också buskis mot slutet.

Titel: Tulpanfeber (Tulip Fever)
Regissör: Justin Chadwick 
Manus: Tom Stoppard efter en bok av Deborah Moggach
Skådespelare: Alicia Vikander, Dane DeHaan, Cara Delevingne
Genre: Romantiskt drama
Betyg: 3

Vi är i 1600-talets Amsterdam, med kanaler, gatuliv, konstnärer och så ett kloster med trädgård och Judi Dench som självklar abbedissa. Och så möter vi den unga nunnan, Sophia, som ska giftas bort med en äldre handelsman.

Alicia Vikander spelar Sophia och handelsmannen spelas av Christoph Waltz.

Handeln med tulpaner snurrar allt fortare i Amsterdam, det liknar våra tiders börsyra. Sophia dras in i turerna kring Tulpanfebern genom sin älskare, konstnären som målar porträttet av henne och handelsmannen.

Det är kärlek och konkurser, stölder och barnlöshet, ja Sophia kan inte ge handelsmannen den hett efterlängtade sonen. Och intrigerna blir allt mer invecklade, som i en slänga-i-dörrar-fars... Zach Galifianakis spelar en supglad sidekick till konstnären och då blir det buskis.

Tulpanfeber bygger på romanen med samma namn, och är en ganska vacker, underhållande film där handlingen ändå är det som haltar mest. Tulpanfeber blir mot slutet både trasslig och övertydligt vävd.