Vind i seglen för båttillverkare som nyanställer

2:04 min

Många svenska båttillverkare ska nyanställa och försäljningen ökar. På Orust anställer Hallberg-Rassy flera personer i månaden.

– Det går riktigt bra. Vi har sett ett klart uppsving det senaste året och det ser ut att fortsätta på den linjen. Så det är väldigt bra, säger vd Magnus Rassy till P4 Väst.

Han tror att uppsvinget beror på flera saker.

– Dels att det har varit ganska många tuffa år i båtbranschen och att det tar sig bättre på grund av det och dels att det är allmänt bättre konjunktur runt om i världen, säger han.

Segelbåtstillverkaren Hallberg-Rassy på Orust bygger båtar som kostar från knappt två miljoner kronor upp till 30 miljoner. De senaste nio månaderna har företaget anställt drygt 30 personer och har nu närmare 140 anställda.

Ekot har frågat 10 av runt 30 svenska båttillverkare hur det går för företagen och nio av de tio båttillverkarna planerar att nyanställa. Flera har också nyanställt personal de senaste två åren.

Motorbåtstillverkare Nimbus har fördubblat sin personalstyrka på tre år till 120 personer och fler anställningar är på gång.

– Det går uppåt, absolut. Man kan se det både på siffrorna i bolaget, på orderläget och på hur vi nyanställer i våra fabriker i Sverige, säger Jonas Göthberg, kommersiell direktör.

På Orust har även segelbåtstillverkarna Najad och Regina Yachts nyanställt. För Najads del handlar det om ett 20-tal personer de senaste två åren.

De flesta av båttillverkarna uppger att produktionen har ökat de senaste åren och att orderläget ser bra ut.

Mats Eriksson, vd på branschorganisationen Sweboat, bekräftar att det är uppåt för båtbranschen, som hade det tufft för några år sedan.

– Det är tredje året i rad vi ser att vi har tillväxt. Vi har lämnat det dåliga bakom oss och är inne i en bra period, säger han.

Men flera av båttillverkarna uppger att det är svårt att hitta personal med rätt kompetens. 

– Vi skulle gärna se att det fanns ett bättre utbud, säger Magnus Rassy.

Tomas Eriksson, vd på båtmärket HR Boat, tror på fortsatt goda tider för båttillverkarna.

– Jag ser väl inget direkt tecken på någon avmattning, utan jag tror att det kommer att hålla i sig. Men någon väldig ökning tror jag inte vi ska räkna med, säger han.