Fjällvandring

Naturbevakare räddade vandrare över farligt vattendrag i Lunndörrsfjällen

3:32 min

I onsdags blev två fjällvandrare fast i Lunndörrsfjällen då Västerån hade blivit för ström. Då fick länsstyrelsens naturbevakare Bert Ivan Mattsson rycka ut.

Länsstyrelsen gick igår ut med en varning om höga vattenflöden i fjälltrakterna, vilket kan göra det svårt eller till och med farligt för vandrare att ta sig över vattendragen. 

Mest riskfyllda är ställen där det inte finns någon bro. Ett sådant är Västerån mellan Tossåsen och Lundörrspasset. I onsdags kväll ringde två vandrare till SOS Alarm efter att förgäves ha försökt vada över i den strida strömmen. 

SOS i sin tur kontaktade Bert Ivan Mattsson för att höra om han kunde hjälpa till. 

– Det var ju ingen sjukdom, så det var ingen fjällräddning. Men det var så höga vattenflöden så de tog sig inte över, säger han. 

Fjällvandrarna hade gått mot Lunderspasset dagen innan. Vanligtvis är det högst två decimeter djupt där vandrarna brukar ta sig över, berättar Bert Ivan Mattsson. 

– Men när de skulle tillbaka så gick det ända upp till midjan så de kunde inte gå över. 

Då åkte Bert Ivan Mattsson och hans sambo Marlene Åslund ut för att hjälpa till. 

– Vi tog med rep och grejer. Jag kastade över repet och de tog det runt en trädstam och kastade tillbaka det sedan. 

Han hittade också en stock att lägga i vattnet så att vandrarna hade något att gå på samtidigt som de höll fast i repet ovanför huvudet. 

– Det var så strömt, de hade spolats med och hade aldrig kunnat hålla sig fast i repet annars. 

Det var två trötta men tacksamma vandrare som till slut tog sig över till andra sidan och fick skjuts till sin husbil. 

– De hade säkert överlevt om de hade varit tvungna att ligga ute, men de var blöta och trötta. Det var därför jag gick upp och hjälpte dem, jag tyckte synd om dem, säger Bert Ivan Mattsson.