Vuxna vet inte vilka vaccinationer man fått

1:38 min

Vuxna har dålig koll på sina vaccinationer och det finns inga gamla register över vaccin de fått eller inte fått. Sådant måste man hålla reda på själv, men trots riskerna med bristande vaccinationsskydd är slarv med dokumentationen mer regel än undantag.

Barn och ungdomar upp till 18 års ålder ingår sedan 2013 i ett nationellt vaccinationsregister som registrerar vaccinationer mot bland annat stelkramp, tuberkulos, polio, kikhosta och mässling.

Sämre ställt är det för vuxna som ofta saknar kunskap om vilka sprutor man fått som spädbarn, i skolan, i lumpen och inför resan för länge sedan:

– Det är dåligt med det! Jag minns ju en vaccinationsbok från barndomen, men den har jag inte sett röken av sedan dess!

Det säger Bosse Nilsson i Gävle när P4 Gävleborg frågar. Andra lika slumpmässigt valda intervjupersoner, bekräftar bilden:

– Jag har inte alls koll på vilka sprutor jag fått. Det är så klurigt att hålla reda på alla!

Det säger Emma Malmström som ändå måste räknas till den yngre generationen. Betydligt mer till åren komna Elsa Berg i Gävle har ännu mindre chans att erinra sig sin vaccinationshistorik:

– Jag har faktiskt ingen aning, säger hon.

För Gävleborgs vikarierande smittskyddsläkare Erik Torell är den här okunskapen alls ingen överraskning:

– Oj, oj, oj! - folk har ingen aning om vilka vaccinationer de fått! Det är mer regel än undantag, säger han.

 Man vaccineras ju inte för skojs skull - vad kan sådant slarv leda till?

– Det är klart i värsta fall kan dåligt vaccinationsskydd leda att man drabbas av sjukdom och det kan förstås i sin tur få konsekvenser..

Du menar att man kan "stryka med"?

– Så kan det vara! I värsta fall, säger Erik Torell.

Utebliven vaccination mot influensa skördar varje år dödsoffer inom riskgrupperna, men generellt är vaccinationsskyddet i Sverige bra jämfört med andra länder, understryker Erik Torell. Problemet är bara att det först 2013 infördes ett nationellt vaccinationsregister som nu sakta, sakta byggs upp. De miljontals vaccinationer som utdelats dessförinnan, saknar där emot sjukvården på ett litet "osvenskt" sätt ordnade uppgifter om. Folkhemmet är inte perfekt:

– Vi har kanske i bland litet för stor tilltro till att vi är omhändertagna av olika myndigheter livet igenom. I det här fallet är det faktiskt så att varje person själv bör hålla reda på sina vaccinationer, konstaterar Erik Torell.

Och det finns det i rättvisans namn också en och annan ordentlig människa som faktiskt gör: 

– Jo, jag tycker nog att jag har bra koll! Jag har mitt vaccinationsprogram uppskrivet där hemma, säger Wilma Andersson, Uppsalabo på tillfälligt besök i Gävle.

Hur kommer det sig att du är så ordningsam - är du kanske sjuksköterska?

– Nej, men jag är undersköterska, skrattar Wilma Andersson.

Vilket förklarar en del!