Landsbygdspartiet i Nora kampanjar mot Vätternvatten-projektet

1:09 min

Det pågår just nu en kampanj i Nora för att sätta stopp för kommunens deltagande i ett projekt om att ta dricksvatten från Vättern.

I höst ska åtta kommuner i Örebro län fatta beslutet om de ska vara med i projektet. Pia-Maria Johansson, ordförande för Landsbygdspartiet, har nu börjat samla in namnunderskrifter för att stoppa att förslaget går i lås.

– I norra länsdelen har vi ju väldigt mycket vatten. Om vi pratar om Nora så tar ju vi vårt vatten i dag från Bergsjön och Järnboås har också sin vattentäkt med sitt egna vattenverk.

Dessutom skrev kommunen i höstas på ett avtal med Lindesberg som innebär att vi också ska ta vatten från Rya.

Pia-Maria Johansson menar att Nora kommun redan har både ett huvudvatten och ett reservvatten då kommunen i höstas skrev på ett avtal med Lindesberg om att ta vatten även från Rya.

Vi ska borga för 160 miljoner i det här projektet

Hon menar också att informationen om projektet inte har varit tillräckligt.

– Det här har det ju varit otroligt lite diskussion om. Jag menar det finns ju flertalet medborgare i både Nora och Lindesberg som jag inte tror är medvetna om det här gigantiska projektet som man är påväg att sjösätta, säger Pia-Maria Johansson och fortsätter:

– Totalt om Nora går in i det här så kostar det att vi ska borga för 160 miljoner i det här projektet som totalt går på 3,6 miljarder. För Lindesberg handlar det om den dubbla kostnaden man ska borga för.