Michael Sahlin: Årsdagen kan komma att öka polariseringen

1:53 min

I Turkiet genomförs under dagen och kvällen stora manifestationer för att lyfta fram hur fjolårets misslyckade kuppförsök slogs ned och hur regimen och president Erdoğan behöll makten. Michael Sahlin, tidigare ambassadör i Ankara och numera forskare vid Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, tror att årsdagen kommer att fortsätta firas varje år, om regimen sitter kvar vid makten.

– Just nu dränks Turkiet av en oerhört resursstark regims oerhörda ansträngningar att göra detta till den i särklass största händelsen i Turkiets historia. Det blir säkert en årlig tillställning som krävs för återupprätthålla myten om kring vad som hände, säger Michael Sahlin.

I Turkiet anordnas under dagen och kvällen marscher, massmöten och tal som kretsar kring förra årets misslyckade kuppförsök. Detta ser Turkietexperten Michael Sahlin som ett uppvisande av makt, ett sätt att övertyga oppositionen och kritiker att det nedslagna kuppförsöket var en seger för demokratin, snarare än tvärtom. Det är med andra ord en fråga om legitimitet för den turkiska regimen, för att motivera de inskränkningar som har gjorts under det senaste året.

– Det har kommit att bli den slutgiltiga grundbulten i regimens legitimitetsansträngningar, för att motivera de inskränkningar som Turkiet kritiseras för av västvärlden.

Michael Sahlin säger att det återstår att se hur ettårsdagen kommer att påverka oppositionen och hänvisar till den "marsch för rättvisa" som anordnades av oppositionspartiet CHP i förra veckan och samlade hundratusentals demonstranter. Men oavsett tror Michael Sahlin att uppmärksammandet av ettårsdagen kommer att spä på polariseringen i Turkiet bland vanliga medborgare - en polarisering mellan Erdoğans anhängare och motståndare.

– Det finns nog skäl att befara att manifestationerna avses leda till att polariseringen ökar ytterligare och i detta ligger en folklig antagonism, säger Michael Sahlin.