Restaurang sålde eget öl utan tillstånd

1:14 min

En restaurang i Bohuslän bryggde och sålde eget öl utan tillstånd och riskerar nu allvarliga påföljder.

Nyligen genomförde en rad myndigheter en samordnad restaurangtillsyn i Bohuslän. Det var 50 restauranger i fyra kommuner som fick sina verksamheter undersökta.

Det var sju myndigheter som samordnade, däribland länsstyrelsen, polismyndigheten, alkoholhandläggare och arbetsmiljöverket. Tillsammans kunde de konstatera att flera av restaurangerna hade brister när det gäller hanteringen av växelkassan och tillgängligheten till nödutgångar.

Men det som stack ut lite extra var att två av restaurangerna bryggde sitt eget öl, utan att ha tillstånd för det. Och ett av företagen tappade upp ölet på flaskor och sålde över bardisken.

– Det har blivit vanligare att restauranger brygger sitt eget öl, i och med alla dessa microbryggerier. Men man måste ha ansökt om tillstånd för det, säger Lars Andersson som är tillsynshandläggare hos länsstyrelsen.

Att brygga sitt eget öl är ett allvarligt brott som kan bli föremål för böter eller upp till sex månaders fängelse för olovlig befattning.

Det mest positiva som tillsynen visade var att ingen av de 50 restaurangerna sålde alkohol till minderåriga.