Storsatsar på att få tjejer intresserade av teknik

5:41 min

Det finns alldeles för lite tjejer som är intresserade av teknikens under. Det tyckte gänget bakom Makerspace som startade ett teknikkollo för tjejer.

Det här är första gången som kollot anordnas. Bland annat får tjejerna lära sig programmering och digitalt musikskapande. Under måndagen kom skaparen bakom en av de allra största onlinespelen och pratade – och tjejerna var mäkta imponerade.

– Det är jättehäftigt att ha pratat med honom och få höra hur företaget fungerar, säger Lisa Norrlander som har rest ända från Östersund till Hultsfred för lägret.

– Jag är intresserad av teknik och datorer. I dag ska vi lära oss att programmera ett spel och jag hoppas att jag kan fortsätta med det sen när jag kommer hem, säger Samira Mahmoudi från Göteborg.

Några kommer lite närmre ifrån, bland annat Molly Hagelin från Kalmar som ser extra mycket fram emot att få träffa andra tjejer som är intresserade av samma sak.

Hultsfreds kommun har satsat över sju miljoner i Makerspace och tanken är att både skolor och näringslivet ska ha nytta av kunskapen och tekniken som finns på plats.

Jonas Hjalmarsson är en av skaparna bakom Makerspace och kollot. På lägret får tjejerna chansen att lära sig något nytt, kanske hitta en ny framtidsdröm och framför allt: lära känna andra som har samma intresse.

– Statistiskt sett så är det väldigt lite tjejer i hela industrin, oavsett om det är programmering eller tekniken runt omkring, säger Jonas Hjalmarsson.