Tullverket befarar ökning av cannabissmuggling

1:58 min

Legaliseringen av medicinsk cannabis i Danmark kan leda till ökad cannabissmuggling, det menar Tullverket.

Från och med januari 2018 kommer läkare i Danmark att kunna skriva ut medicinsk cannabis till patienter. Och nu öppnar alltså den danska regeringen för inhemsk produktion av växten. 

– Jag tror absolut att det kommer att ha en sådan effekt att smugglingen av cannabis till Sverige kommer att öka, säger Oscar Lindvall, tullåklagare på Tullverket.

Oscar Lindvall menar att det kan vara problematiskt att ha olika lagstiftningar i två grannländer och att legaliseringen av medicinsk cannabis i Danmark kan leda till ett ökat antal ärenden av cannabissmuggling i Sverige. Han berättar att lagstiftningen är sådan att det kan vara lagligt för personer som fått cannabis på recept i Danmark att konsumera den i Sverige, förutsatt att man befinner sig i Sverige under en kort tid.

Men den största faran som tullåklagare Oscar Lindvall ser är att den medicinska cannabisen hamnar i fel händer, hos personer som inte använder den för medicinskt bruk.

– Den här narkotikan riskerar att spridas, vi kan befara att den kan säljas vidare, säger Oscar Lindvall.

Men Claes Hultling som är läkare och docent vid Karolinska Institutet i Solna menar att det vore positivt om medicinsk cannabis kunde bli tillgängligt för patienter även i Sverige.

I dag behövs en särskild licens för att få använda medicinsk cannabis och som utfärdas av Läkemedelsverket. Ett fåtal patienter i Sverige har idag den här licensen. Men Claes Hultling menar att fler patienter med kronisk smärta skulle kunna bli hjälpta av medicinsk cannabis.

– Det behövs medicinsk cannabis för den har unika effekter på nervsmärta, neuropatisk smärta.

Men Fred Nyberg som är professor i biologisk beroendeforskning menar att det finns risker med att legalisera medicinskt bruk av cannabis.

– I hälften av USA:s stater har man medicinsk marijuana och i dem så har användningen ökat och inte bara i medicinskt bruk, utan även i rekreationssyfte.