USA inför nya sanktioner mot Iran

1:23 min

USA inför nya sanktioner mot Iran på grund av landets robotprogram.
Beskedet kommer dagen efter att president Trump meddelade att Iran håller sig till kärnvapenavtalet och att även USA kommer att hålla sig till det.

Trumpadministrationen säger att även om Iran inte formellt bryter mot kärnvapenavtalet så bryter landet mot andan i det, och bidrar till spänningar och instabilitet i regionen.

Det handlar dels om landets robotprogram dels om att USA har spårat runt sammanlagt 20 personer, organisationer och företag som sägs vara "olagliga iranska aktörer eller bedriva gränsöverskridande kriminalitet".

Det ska bland annat handla om att utveckla drönare samt att tillverkat underhållsbåtar och tekniska komponenter. Men också om stöld av mjukvara från USA och västvärlden som sedan har sålts till Irans regering.

President Donald Trump var under sin valkampanj mycket kritisk mot Iranavtalet. Iranavtalet är en uppgörelse mellan Iran och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland.  Avtalet handlar om att Iran ska begränsar sitt kärntekniska program och i gengäld så ska internationella sanktioner hävas.

Nu säger dock Vita huset att "Iran fortfarande är ett av de farligaste hoten mot USA:s intressen och regional stabilitet".

Förutom robotprogrammet är USA kritiska till Irans stöd för den syriska regimen, brott mot mänskliga rättigheter och fängslandet av amerikanska medborgare. Häromdagen dömdes en historiker från ett universitet i USA till tio års fängelse i Iran misstänkt för spioneri.