Separatister i östra Ukraina utropar ny stat – Lill-Ryssland

1:54 min

De Moskvastödda separatisterna i östra Ukraina utropade i dag en ny stat som ska omfatta hela nuvarande Ukraina, med nära band till Ryssland och heta Lill-Ryssland. Proklamationen förlöjligades omedelbart i den ukrainska huvudstaden Kiev, men frågan är vad som ligger bakom utspelet.

– Vi regioner i det före detta Ukraina föreslår att det skapas en ny statsbildning med namnet Malorossija. Ukraina som det nu är har spelat ut sin roll, sa separatistchefen i Donetsk, Alexander Zachartjenko, som alltid iförd militäruniform,

Huvudstaden skulle därmed även flyttas från Kiev till Donetsk. Namnet Malorossija är det gamla tsarryska namnet på de ukrainska områdena, till svenska översattes det tidigare till Lill-Ryssland.

Zachartjenko hävdade att de varit i kontakt med representanter för regioner i övriga Ukraina som stödde förslaget. Det visade sig dock snabbt att inte ens det andra separatistområdet i Donbass, Luhansk, var införstått med planerna.

I Kiev möttes uttalandena mest med löje, vi och våra partners kommer att se till att det här inte händer, twittrade den ukrainske utrikesministern. President Porosjenko hävdade att det måste vara Moskva som ligger bakom utspelet, för att försöka splittra Ukraina. Frankrike begärde dessutom snabbt att Ryssland måste ta avstånd från planerna.

Ingen på högsta nivå i Moskva har ännu sagt något i frågan, men Konstantin Kosatjov, ordförande i ryska senatens utrikesutskott, sa i en avvisande kommentar att utspelet går stick i stäv med de förhandlingar som förs inom ramen för den så kallade Minsk-processen, en inställning som verkar delas av många.

Det hindrade inte att den ledande ryska nyhetskanalen på tv behandlade Zachartjenkos proklamation som ett seriöst inlägg.

Zachartjenko är känd för att prata vitt och brett och kanske är det här hans sätt att få igång en diskussion. Eller så härrör utspelet ytterst från Moskva med syftet att sätta Ukraina under press.