Oppositionen kräver Löfven på svar om Transportstyrelsen

3:01 min

Infrastrukturminister Anna Johanssons redovisning av vad hon gjort, efter Transportstyrelsens brott mot säkerhetsbestämmelserna, imponerar inte på oppositionen. Där kommer nu nya krav på att statsminister Stefan Löfven träder fram.

– Jag vill att regeringen så snabbt som möjligt lägger korten på bordet och kommer med en samlad redovisning. Exakt hur det görs, det kan Stefan Löfven svara på själv, det viktiga är att han gör det. För här finns det frågor som han ansvarar för och måste svara på, säger moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) redovisade i dag vad hon och regeringen gjort sedan man fick reda på att säkerhetsklassade uppgifter lämnats ut från Transportstyrelsen i samband med en upphandling. Ministern lade hela ansvaret på myndigheten.

– Det fulla ansvaret för hela den här processen har legat, och ligger på myndigheten, det vill säga Transportstyrelsen.

Vad regeringen nu gör är att demonstrera denna ansvarsfördelning genom att både begära att den petade generaldirektören, Maria Ågren även får sparken från sitt generaldirektörsuppdrag i regeringskansliet. Men också att byta ut stora delar av styrelsen.

Det är statens ansvarsnämnd som beslutar om avsked av generaldirektörer. Regeringen motiverar sin begäran med att Maria Ågren accepterat ett strafföreläggande och därmed erkänt att hon begått brott.

Styrelsens ordförande Rolf Annerberg, lämnade i går in en begäran om att bli entledigad från sitt uppdrag, och även andra ledamöter kommer att bytas ut, berättade Anna Johansson.

– Häromdagen offentliggjordes förundersökningen i det här ärendet. Av denna förundersökning framgår att styrelsen har blivit informerad om det beslut som Maria Ågren fattade, som frångick gällande lagstiftning. Det är vår uppfattning att styrelsen underlåtit att agera på den informationen, vilket den borde ha gjort, utifrån sitt ansvar som styrelse.

– Det här gör att regeringen inte längre känner förtroende för styrelsens sätt att hantera situationen och regeringen har därför för avsikt att på ett ansvarsfullt sätt byta ut relevanta delar av styrelsen.

Moderaterna har lämnat in ett batteri av frågor till olika ministrar, om regeringens agerande i samband med Transportstyrelsens brott mot landets säkerhet, till riksdagen. De ska, enligt riksdagsreglerna besvaras inom två veckor.

Mikael Oscarsson, den kristdemokrat som anmält Anna Johansson och Stefan Löfvén till riksdagens konstitutionsutskott, KU, lyssnade spänt på Anna Johanssons pressträff i dag. Men han blev besviken.

– Jag har fler frågor efter den här presskonferensen än innan. Har exempelvis försvarsmakten fått veta om information om deras bepansrade fordon har läckt ut?

–  Det här kan vara den största informationsläckan sedan Wennerströms och Stig Berglings tid. Å då måste det grävas djupare än såhär. Min uppfattning är att vi, förutom en KU-anmälan där vi tittar på ministrarnas agerande, även bör låta en oberoende kommission gå till botten med vad är det som har hänt- Och sedan också koppla en åklagare till detta.