Iran svarar på USA:s sanktioner

1:41 min

Iranska utrikesdepartementet meddelar att Teheran svarar med att införa nya sanktioner mot amerikanska personer och intressen. Dessutom reagerar Irans utrikesminister på USA:s nya sanktioner.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif är just nu på besök här i New York. Utrikesministern säger till journalister att USA inte håller sin del av uppgörelsen. Iran kommer att ta upp detta vid ett möte mellan parterna i Wien på fredag.

Han säger också att Iran menar allvar med kärnvapenavtalet, och tycker att det kan vara ett golv och inte ett tak för relationen mellan länderna.

President Donald Trump var under sin valkampanj mycket kritisk mot Iranavtalet. En uppgörelse mellan Iran och dom fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland. Avtalet handlar om att Iran ska begränsar sitt kärntekniska program och i gengäld så ska internationella sanktioner hävas.

Det var en motvillig president Trump som gick med på rekommendationerna från sitt säkerhetsteam om att inte bara fortsätta sanktionerna utan dessuom införa nya. Det sa Vita husets pressekreterare, Sean Spicer, idag.

Förklaringen till beslutet är enligt Trumpadministrationen att även om Iran inte formellt bryter mot kärnvapenavtalet - så bryter dom mot andan i det, och med det bidrar till spänningar och instabilitet i regionen.

Det handlar dels om landets robotprogram dels om att USA har spårat sammanlagt 16 personer, organisationer och företag som sägs stödja "olagliga iranska aktörer eller bedriva gränsöverskridande kriminalitet".

Enligt Finansdepartementet handlar det bland annat om utveckling av militära drönare och andra vapen eller tekniska komponenter. Men också om stöld av mjukvara från USA och västvärlden som sedan ska ha sålts till Irans regering.

Sanktionerna innebär att alla deras tillgångar i USA fryses och att det blir förbjudet för amerikaner att göra affärer med dem.

Nu svarar också Teheran med att införa nya sanktioner mot amerikanska personer och intressen "som har agerat mot det iranska folket och mot andra muslimer i regionen".