Familj får inget nytt hus på försäkringen

1:16 min

Familjens hus brann ner till grunden. Trots fullvärdesförsäkring får familjen inte ut tillräcklig med pengar till ett nytt hus.

Runt klockan elva på kvällen den sjunde juni i år, gör sig familjen Wallentinson redo för kvällen. Yngsta dottern hör hur det knastrar i taket och strax där efter ropar hon att det brinner.

En halvtimme senare är brandkåren på plast på gården i Norrliden, utanför Hällnäs. Det konstateras snabbt att huset är förlorat. Fokus läggs istället på att rädda intill liggande ladugård och att rädda alla de hundratalet djur som finns på gården.

Alla på gården klarar sig oskadda. Men familjen Wallentinsons hus är helt borta. Inte ens murstocken klarade sig.

– Tankarna var ju att snabbt bygga upp huset igen, eftersom vi är beroende av att bo här med djuren, säger Unni Wallentinson. 

Hon och maken Axl köpte gården 2015 och tecknade samtidigt en försäkring genom Länsförsäkringar Västerbotten. En fullvärdes försäkring som täcker brand. Trodde de i alla fall.

När Länsförsäkringar kom med sitt besked hur mycket pengar de kunde få till återuppbyggnaden fick de en chock. 375.000 kronor.

– Det räcker ju inte till någonting. Vi kan inte ens köpa ut barackerna, säger Unni och syftar på de byggbaracker familjen fått uppställd på gårdsplanen intill kolhögen som engång var deras hus.

Enligt Unni Wallentinson hade Länsförsäkringar Västerbotten uttryckligen sagt att skulle huset brinna ner skulle de bli ersatta med ett nytt, likvärdigt hus.

– De satt här i köket och sa "händer det nåt med huset får ni ett nytt likvärdigt hus", säger hon.

P4 Västerbotten har varit i kontakt med Länsförsäkringar Västerbotten men de vill inte uttala sig utan hänvisar till det är ett pågående ärende och att rätt person att uttala sig är på semester.

Men i det beslut som Länsförsäkringar skickat till Unni och Axl Wallentinson hänvisar man till en klausul i försäkringsbrevet där det framgår att om marknadsvärdet mellan det gamla huset och det nya huset som ska byggas överskrider 50 procent så betalas inte hela summan till en nybyggnation ut.

Den gamla fastigheten värderades till 550 000 innan branden och ett uppskattat marknadsvärde på det hus som skulle uppföras efter branden är 1 175 000 kr.

Varför man räknar på det här viset har P4 Västerbotten inte fått nått svar på. Men enligt Unni Wallentinson är det en övervärdering av det framtida huset.

– Det här är lite tvistigt eftersom här har de gjort en hypotetisk värdering av ett nytt hus på över en miljon, men det är ju ingen som skulle köpa ett hus här för de pengarna.

Hon och Axl ställer sig nu frågan om det ens är lönt att försäkra ett hus på landsbygden.

– Det är falsk marknadsföring att de inte talat om hur det är. Och det är jätteviktigt att folk får veta att, bor man i glesbygd då gäller inte försäkringen, om man ska tolka det som Länsförsäkringar gör, säger Unni Wallentinson.

Paret ska nu ta ställning till hur om de ska tvista med Länsförsäkringar.