Konsthantverkarserie

Skapandet har gått i generation i Sörforsa

3:05 min

Under eftermiddagarna den här sommaren så fördjupar vi oss i olika hantverk. Den här veckan handlar det om skinnprodukter hemma hos Helena Persson i Sörforsa.

Utanför Hudiksvall i Sörforsa ligger en stor gård där Helena Persson föder upp Gotlandsfår. I hennes gårdsbutik hänger det stora fårfällar och kläder längs väggarna. 

– Det blir mindre och mindre tid att slöjda, men det är väldigt roligt när jag väl får tid. Då syr jag tomtar, nallar och kuddar. 

Intresset för skinnprodukter har alltid funnits där då hennes föräldrar började föda upp Gotlandsfår på 1960-talet men när hennes mamma blev sjuk och hon spenderade mycket tid på gården växte intresset och blev tillslut hennes jobb.

Vad är det som är så roligt med slöjd? 

– Slöjd överhuvudtaget är jättekul. Jag har alltid tyckt om att pyssla och är kreativ. Jag skulle kunna slöjda mer än vad jag gör eftersom det är så roligt. Men tiden räcker inte alltid till, berättar Helena samtidigt som hon syr en nalle av ett trasigt fårskinn. 

Allt fårskinn blir inte stora mjuka fällar att ha i barnvagnen eller i soffan, utan en del skinn går sönder under slakt och det blir till mindre skinnprodukter. 

När jag frågar om det är ett svårt material skakar Helena på huvudet och berättar att det är väldigt lätt. 

– Det är ett enkelt material att sy i men det gäller att vara lite försiktig med ullen, berättar Helena Persson.