Frankrikes försvarschef avgår i protest mot Macrons nedskärningar

1:45 min

Frankrikes försvarschef Pierre de Villiers har avgått i protest mot president Emmanuel Macrons nedskärningar i försvarsbudgeten. Avskedsansökan följer ett öppet gräl mellan försvarschefen och presidenten.

I ett uttalande skriver Pierre de Villiers att han inte längre kan garantera det robusta försvar Frankrike behöver. Därför har han lämnat in sin avskedsansökan till presidenten, som godtagit den.

Beskedet följer ett stort, öppet gräl mellan Emmanuel Macron och den 60-årige generalen. Det bröt ut förra veckan inför nationaldagen den 14 juli då USA:s president Donald Trump var hedersgäst vid den traditionella militärparaden i Paris.

Vid ett möte med parlamentsledamöter riktade Pierre de Villiers tydligen skarp kritik mot Emmanuel Macrons föreslagna nedskärningar på över åtta miljarder kronor.

Nedskärningarna i försvarsbudgeten är en del av Emmanuel Macrons försök att begränsa Frankrikes offentliga utgifter, och det för att få ner landets budgetunderskott till under tre procent av BNP, enligt EU:s regler.

Emmanuel Macron vägrade att till sig av försvarschefens kritik.

– Jag har gjort åtaganden, jag är er chef, sade han i ett tal inför flera högt uppsatta militärer och deras familjer.

Och i en intervju med tidningen Le Journal du Dimanche sade presidenten att han inte tänker tolererar motstånd.

– Om försvarschefen och presidenten är oense om något får försvarschefen gå, sade Emmanuel Macron, som i egenskap av president också är arméns överbefälhavare.

Men han sade också att general Pierre de Villiers har hans fulla förtroende så länge han förstår hur befälsordningen fungerar.

Försvarschefen använde dock mindre diplomatiskt språk i hans kritik av presidenten och hans avgång i dag har tolkats som ett första test av Emmanuel Macrons viljestyrka, och det två månader in i hans presidentskap.