Så odlade man på medeltiden

3:02 min

Hjärtansfröjd och salvia. I örtagården vid Lödöse museum finns denna sommar en utställning om medeltida örter som bjuder på både medicin och magi.

Miniutställningen 'Uti vår hage' efter visan med samma namn är en utställning om de sju blommor som omnämns i texten. Historien om dessa växter är långt mycket äldre än visan. 

Greta Åberg är museipedagog på Lödöse museum.

– Lödöse var en av Sveriges viktigaste städer under medeltiden. Vi vill visa dom växtskatter som växte här. Vi vill veta vad som odlades, hur det kunde ha luktat, hur trädgårdarna var på medeltiden, säger hon.  

Daggkåpa, citronmeliss, ackleja, salvia, rosor, bolmörter är några av örterna som fanns i örtagårdarna.  

Att trädgårdarna innehöll dessa växter vet man bland annat från bevarade texter.  Det står beskrivet i brev från kloster hur man bytt rötter och frön med varandra. Man har också hittat arkeologiska belägg på hur det har sett ut. 

Örtagårdar hade i princip alla som hade möjlighet att odla. Dom användes till mat, som kryddning, som väldoft i till exempel kyrkorna, som medicin och mot ohyra. Det fanns också örter som man använde när kvinnor ville göra abort . Men det finns inte belägg att det fungerade. Depression, herpes och mässlingen var andra åkommor man behandlade med örter.

Örtagårdar användes ofta i kombination med odling av träd eller grönsaker. Det fanns också "häxans" trädgård. Den innehöll växter som utmärkte sig genom sitt utseende eller genom sin giftighet.