Fler solidariska kylskåp i Göteborg

3:47 min

Ett år har gått sedan Göteborg fick sitt första så kallade solidariska kylskåp. Det har blivit populärt och nu har antalet kylskåp utökats till fyra.

Det första kylskåpet öppnade för knappt ett år sen, i cykelköket på Vegagatan. Idag är det väldigt populärt, och maten försvinner ofta inom en halvtimme från att dörrarna öppnats.

– Kännedomen sprids från person till person och fler har fått reda på att det finns, säger Tomasz Cieslak, en av initiativtagarna.

Tanken är att privatpersoner, butiker och restauranger ska kunna lämna in mat som de inte längre behöver eller inte längre kan sälja, och att andra ska kunna plocka upp den.

– Det är mycket olika människor som kommer och hämtar. En del är fattigpensionärer, en del studenter. Eftersom det här är öppet för alla, så kommer alla. Man kanske har råd att köpa mat, men det är bättre att ta vara på matsvinnet, säger Tomasz Cieslak.

Nu har man dessutom expanderat. Kylskåp finns numera även i Kortedala bibliotek och på butikerna Miljöfyndet i Mölndal och Kvillehyllan i Kvillebäcken.

– Från början ville vi ju verkligen att detta skulle sprida sig till andra stadsdelar. Syftet är ju att väcka uppmärksamhet och intresset för att ta vara på matsvinnet, säger Tomasz Cieslak.

Det finns dock svårigheter med att hålla igång in- och utflödet. Ett stort fokus ligger på att hitta samarbeten med butiker och restauranger, och det går trögt.

– Det är svårt att få folk att gå över den tröskeln och lita på att vi kan ta hand om maten, att ingen blir sjuk och att folk själva ska kunna avgöra vad de kan äta, säger Tomasz Cieslak.