Kinesiska militärfartyg i Östersjön – ska delta i övning med Ryssland

1:48 min

Tre kinesiska militära fartyg har seglat in i Östersjön där de för första gången ska ha en unik flottövning tillsammans med Ryssland.

För Kina handlar det om att visa upp att landet börjar bli en världsmakt med intressen även i avlägsna delar, för Ryssland att visa att man har mäktiga vänner i ett läge när relationerna med Nato blivit alltmer ansträngda.

De tre kinesiska fartygen, en hypermodern robotbestyckad jagare, en fregatt och ett förrådsfartyg, ska på fredag anlöpa till den ryska enklaven Kaliningrad och på måndag börjar själva övningen tillsammans med ryska marinen.

Sammanlagt är det drygt tio fartyg som ska öva krig under fyra dagar för att, säger man, förbättra samordningen mellan de två ländernas flottstyrkor.

Det här är inte första gången som den ryska och kinesiska marinen övar tillsammans, det har skett vid en rad tillfällen de senaste åren men det här är första gången något sådant skett i Östersjön. Tidigare har samövningarna ägt rum i Stillahavsområdet med undantag för en tidigare i Medelhavet.

Kina håller långsamt och metodiskt på att utsträcka räckvidden för sina militära åtaganden världen runt. Bland annat är man i färd med att öppna sin första fasta bas utomlands, i Djibouti i Östafrika.

Just nu är en flottstyrka också ute på uppdrag i Svarta havet. Att kinesiska fartyg agerar i Östersjön är ett led i det mönstret.

Den ryska Östersjöflottan har länge varit väldigt styvmoderligt behandlad av marinledningen men nu tillförs den nya fartyg av fregattstorlek. Att Ryssland samövar med Kina i Östersjön i närheten av Nato-vatten blir en signal till västalliansen.

Samtidigt är två andra mycket stora ryska krtigsfartyg på väg till Östersjön, Dmitrij Donskoj, världens största ubåt, och kryssaren Peter den Store, Rysslands eldkraftigaste ytfartyg. De ska dock inte delta i den rysk-kinesiska övningen utan medverka i en flottuppvisning i Sankt Petersburg i slutet av juli.