Mord på ukrainsk journalist fortfarande ouppklarat – ett år senare

1:53 min

I dag, torsdag, är det precis ett år sedan den i Ukraina välkända journalisten Pavel Sheremet dödades av en bilbomb i Kiev. Bombdådet är fortfarande ouppklarat och en internationell journalistorganisation anklagar de ukrainska myndigheterna för att eventuellt mörka sanningen om mordet.

Pavel Sheremet i en utsändning från den kritiska radiostationen Radio Vesti ett drygt år innan han mördades; det var till Radio Vesti Pavel Sheremet var på väg morgonen den 20 juli förra året. Men strax efter att han åkt iväg från sitt hem exploderade en bomb i hans bilen och Sheremet avled.

Sheremet, född i Vitryssland, var en mycket välkänd journalist i både sitt hemland och i Ryssland samt i Ukraina där han levde de sista åren.

Ukrainas president Petro Porosjenko sa direkt efter mordet att alla krafter måste sättas in för att lösa det så snabbt som möjligt. Men fortfarande ett år senare finns det inga tecken på att någon lösning är nära.

Den New York-baserade organisationen Committee to Protect Journalists är i en rapport starkt kritisk till det sätt mordutredningen skötts, den ger upphov till mer frågor än svar, säger de.

De ukrainska myndigheterna hävdar att spåren leder till Ryssland men i rapporten sägs att de inte presenterat några som bevis alls för den saken utan att det mesta talar för att mordkomplotten har inhemska ukrainska rötter.

Rapporten går så långt som till att säga att det kan vara så att utredarna försöker skydda någon högt uppsatt maktperson och drar slutsatsen att mordutredningen bör tas över av något internationellt organ. 

Sheremet hade många potentiella fiender, i sin rapportering var han ofta starkt kritisk mot makthavarna, både politiker och näringslivshöjdare, och det i alla tre länder där han verkade.

I Ukraina har, sedan landet blev självständigt, sju journalister mördats i sin tjänsteutövning, fem av de morden är fortfarande ouppklarade.