Ståuppaddling på uppgång

5:50 min

Stand up paddleboarding har seglat upp som den snabbast växande vattensporten i världen och i Karlstad är det högtryck på kurserna.

SUP som det kallas innebär att man står upp på en stor surfbräda och paddlar med en enbladig paddel.

Det är gammal form av surfing som fick renässans när surfinstruktörer insåg fördelarna med att man, genom att få ett högre blickfång, kunna överblicka en grupp elever och att på långt håll kunna se inkommande vågor.

Maria Dahlberg är kursledare i ståuppaddling på Karlstads paddlarklubb och berättar att intresset för SUP har varit stort ända sen starten för tre år sen.

– Jag tror det som lockar folk är en kombination av naturupplevelse och träning. Du tränar utan att du tänker på att du tränar. Du njuter av naturen och glömmer alla problem.

Maria menar på att det är en ypperlig träningsform för många och säger att den aktiverar nästan alla muskelgrupper. Hon påpekar också at det fungerar bra som rehabilitering då man kan sitta och stå på många olika vis på brädan och på så vis inte belasta ett svagt eller värkande område för länge.

En sak som nog få känner till är att de större brädorna kan ta rätt mycket last, vilket gör att man kan göra längre utflykter med en SUP bräda.

– Man kan ju ta med familjen, en picknickkorg och hunden. Du får ju plats med några barn på brädan, berättar Maria Dahlberg.