Ny uråldrig art hittad på Grönland

1:22 min

På Grönland har forskare hittat ett uråldrigt kranium från ett tidigare okänt djur. Fyndet avslöjar hur livet på jättekontinenten Pangea såg ut.

Grönland associeras nog mest med ett kargt bergslandskap, snö och kyla. Men så har det inte alltid sett ut.

För över 200 miljoner år sedan, under den så kallade triastiden, var klimatet på Grönland torrt och varmt. Ungefär som i områden i södra Spanien. Det fanns också floder och sjöar som höll växtligheten vid liv.

Det är alltså under den här tiden som den nyfunna jättesalamandern levde på jorden.

Kraniet hittades i Jameson Land på östra Grönland och är 210 miljoner år gammalt. Det visar att salamandern var ungefär två och en halv meter lång och hade stora huggtänder.

Under den här tiden låg Grönland strax norr om ekvatorn, inklämd mellan Europa och Nordamerika på den enorma kontinenten Pangea.

I Europa har man hittat fossil från nära släktingar till den här jättesalamandern. Däremot har man inte gjort det i Nordamerika trots att det på den tiden låg närmare Grönland.

Det menar forskarna tyder på att det var klimatet som påverkade salamanderns flyttväg och inte det geografiska avståndet.

Referens: Marzola et al., "Cyclotosaurus naraserluki, sp. nov., a new Late
Triassic cyclotosaurid (Amphibia, Temnospondyli) from the Fleming Fjord Formation of the Jameson Land Basin (East Greenland)", publicerad 12 maj 2017 i Journal of Vertebrate Paleontology, DOI: 10.1080/02724634.2017.1303501