Tyskland höjer tonläget ytterligare mot Turkiet

1:48 min

Den tyska regeringen höjer nu tonläget ytterligare mot Turkiet efter gripandet av en tyska människorättsaktivist i landet. Utrikesminister Gabriel säger att förhållandet mellan Tyskland och Turkiet efter detta inte kan fortsätta som tidigare.

Samtliga tyska medborgare som är eller vill resa till Turkiet, även turister, uppmanas till försiktighet i landet:

– Vi kan inte göra annat än att anpassa våra säkerhets- och reseråd för tyska medborgare som reser till Turkiet, sa den tyske utrikesminister, socialdemokraten Sigmar Gabriel tidigare idag.

Han höjde därmed tonen tydligt mot Turkiet från tysk sida. Nu uppmanas alla tyska medborgare, turister som väl som yrkesverksamma att vara försiktiga med hur de agerar i Turkiet:

– Det turkiska agerandet på sistone visar att även helt oskyldiga tyska medborgare kan gripas, därför ändrar vi nu våra reseråd till Turkiet sa Gabriel.

Den tyske utrikesministern sa också att Tyskland i stort kommer se över sina relationer till Turkiet och överväger fler åtgärder:"

– Vi kan just nu inte rekommendera tyska företag att investera i Turkiet när företagen närsomhelst då riskerar att sammankopplas med terrorism, sa Gabriel vidare. Han syftade på den lista över tyska företag som den turkiska regeringen skickade till Berlin nyligen, företag som Turkiet påstår på något sätt kan ha understött terrorism i Turkiet. En anklagelse som Tyskland avfärdar som skrattretande.

President Erdogans talesperson reagerade skarpt på detta och sa i dag att det inte är möjligt för Turkiet att acceptera politiska uttalanden som skadar landet ekonomiskt och han hoppades att Tyskland skulle backa från detta.

– Tyskland agerar just nu politiskt väldigt oansvarigt, sa en talespersonen.

Turkiet avfärdar även Tysklands resevarning som nonsens. Miljontals tyskar turistar varje år i Turkiet och skulle spänningarna mellan länderna göra att färre åker dit betyder det mycket ekonomiskt för Turkiet.

Turkiet säger att det tyska agerandet, de hårda diplomatiska orden och beslutet att kalla upp den den turkiske ambassadören till det tyska utrikesdepartementet i Berlin igår är en "inblandning i Turkiets inre angelägenheter". 

 

Men den tyska regeringen ska nu tillsammans med EU-länderna se över om det ekonomiska bidrag som Turkiet som EU-kandidatland får ska dras in eller minskas. Utrikesministern betonade också, med tanke på att det är valtider i Tyskland att allt som han i dag sa stämts av med förbundskanslern, kristdemokraten Angela Merkel.

Häromdagen fördömde Merkel gripandet av den tyske människorättsaktivisten som greps tillsammans med bland andra en svensk medborgare vid ett seminarium i Istanbul för några veckor sen och krävde ett omedelbart frigivandet.

I tyska medier rapporteras det nu också att president Erdogan ska ha erbjudit den tyske utrikesministern ett slags personutväxling tidigare i år. Turkiet skulle frige en fängslad tysk journalist mot att Tyskland överlämnade två turkiska generaler som efter kuppförsöket i Turkiet förra året sökt asyl i Tyskland. Den tyska regeringen ska ha svarat att något sådant inte är aktuellt.

Sigmar Gabriel sa idag att Tyskland vill ha ett bra förhållande till Turkiet, men att "it takes two to tango".