Svenska kyrkan splittrad inför valet

8:08 min

I höst är det kyrkoval. Drygt 5 miljoner svenskar har rösträtt i kyrkovalet även om valdeltagandet brukar vara förhållandevis lågt. Men åsikterna om kyrkan går isär - Sverigedemokraterna anser att Svenska kyrkan lider av en vänsterliberal identitetskris och storsatsar nu inför höstens val.

Alla som är medlem i Svenska Kyrkan och har fyllt 16 år får rösta i Kyrkovalet - till den lokala församlingen, stiftet och kyrkomötet - kyrkans högsta beslutande organ, som beslutar om kyrkans gemensamma och övergripande frågor.

Karin Perers, som är centerpartist och ordförande i kyrkomötet pratar om en öppen folkkyrka som är tillgänglig för alla - en kyrka som finns till i tider av kris och katastrof, även för de som inte tror och de som tillhör en annan religion.

– Jag tycker mig kunna se två strömningar till, dels de som betonar att kyrkan är en trosgemenskap och det är viktigt att vara avgjort troende och bibelkunnig för att höra till. Sedan uppfattar jag att det finns de som understryker det svenska i svenska kyrkan med en sådan emfas att man riskerar att stänga ute dem som inte har svensk bakgrund, säger Karin Perers.

Under Almedalsveckan lanserade Sverigedemokraterna sin kampanjfilm inför kyrkovalet - en video som är fylld av natursköna bilder av svenska landskap och gamla kyrkor. SD menar att Socialdemokraterna, som är det största partiet i kyrkomötet med 29 % av rösterna från förra valet, driver kyrkan mot politiska ställningstaganden i bland annat flyktingfrågan. Julia Kronlid, som sitter i Kyrkomötet för Sverigedemokraterna hävdar till och med att detta får en del att vilja lämna kyrkan. 

– Många som jag har pratat med i kyrkosammanhang säger att kyrkan har blivit för politisk och att den kristna identiteten har blivit nedtonad, säger hon.

Men Jesper Eneroth, Socialdemokraternas gruppledare i kyrkomötet - tycker att det är viktigt att kyrkan tar ställning -  att det inte är en fråga om partipolitik utan att det handlar om klassiskt kyrkliga värden som att hjälpa människor i nöd.

– Man ska vara en kyrka i samhället och man ska vara en kyrka i människors vardag och då måste man ta ställning, säger Jesper Eneroth.