Stora hyreshöjningar drabbar boende i Kungälv

4:07 min

Majoriteten av lägenheterna i kommunala Kungälvsbostäder ska renoveras och det kommer bli en dyr affär för de boende i byggnaden som är först på tur.

I Kungälv ska 70 procent av lägenheterna i det kommunala bostadsbolaget Kungälvsbostäder renoveras. Det kommer ta flera år att genomföra renoveringarna på runt 1800 lägenheter. Därför börjar man nu med ett mindre hus med bara 27 stycken lägenheter för att kunna skapa en modell för hur man arbetar med allt från information till de tekniska förutsättningarna

Huset i området Fontin ska dels få ett stambyte men också nytt kök, badrum och ventilation. Kungälvsbostäder menar att för att i huvud taget gå runt på renovering så kommer hyran behöva höjas med uppemot 40 procent.

Rullatorerna parkeras i porten. Tre våningar upp i huset i utan hiss har 82åriga Ann-Marie bott i 44 år. Från köksfönstret syns trädtopparna av Fontins naturområde som ligger tätt intill. Synen är dålig och vänninan Tora Hallberg är där för att hjälpas åt med räkningarna. Ann-Maries tvåa skulle efter renoveringen av huset kunna kosta 2000 kronor extra i månaden.

– Jag är så illa tvungen att flytta, men egentligen hade jag hoppats på dö innan jag behövda flytta härifrån, säger Ann-Marie Amnell och fortsätter, det jag tänkt på är att jag kommer sakna att ha nära till sjön här i närheten. 

Renoveringen börjar tidigt nästa vår och förhandlingarna hoppas man blir klara denna höst. För de boende, som likt Ann-Marie, tror att de inte kommer kunna bo kvar tilldelas nu 20 000 ködagar att använda sig av om de vill söka annat boende. Linda Winstedt som är marknadschef på Kungälvsbostäder förklarar att man gjort så gott man kan för att alla ska kunna bo kvar.

– Samrådsgruppen har gjort ett jätte bra jobb för att hålla nere renoveringsnivån. Men tyvärr är det en del som är nödvändigt om vi vill att fastigheten ska fortsätta vara ett bra hem i många år till, säger Linda Winstedt. 

Det lilla bostadshuset med 27 lägenheter fungerar nu som en modell för de kommande renoveringar som Kungälvsbostäder står inför.

– Större delen av våra fastigheter är från 50, 60 och 70-talet så det är närmare 1800 så är i behov av liknande åtgärder. Så nu tar vi reda på hur mycket resurser det tar från oss att hålla de boende informerade och ha dialogen med samrådsgruppen och Hyresgästföreningen, säger Linda Winstedt. 

Väninnan sen 30 år, Tora Hallberg, bor också i Kungälvsbostäder och tycker att man trots allt tagit hand väl hand om Ann-Marie. Med sina 20 000 ködagar kunde Ann-Marie nämligen få en lägenhet i samma trappuppgång som Tora. Lägenheten är större och till och med lite billigare än den hyra Ann-Marie har nu.  

– Det är tur i oturen. Men det är jätte bra om jag ska fortsätta hjälpa henne. Bara ta hissen ner två våningar istället för att åka färdtjänst, säger Tora Hallberg.

Men Ann-Marie Amnell är orolig inför flytten. Med dålig syn och fumliga händer kommer det bli svårt att packa.

– Ja, jag kommer inte känna mig lugn innan jag flyttat in, men dom kommer helt enkelt få bära ut mig, säger Ann-Marie Amnell