Demokrater och republikaner överens i kongressen

1:37 min

Utökade sanktioner mot Ryssland och möjlighet till ett veto som kan stoppa alla lättnader i sanktionerna. Det har ledamöter från båda sidor i USA:s kongress kommit överens om.

– Med tanke på Rysslands många överträdelser och president Trumps uppenbara oförmåga att hantera dem så krävs en stark sanktionsöverenskommelse som den demokraterna och republikanerna precis har kommit överens om, sa senatens minoritetsledare demokraten Chuck Schumer i ett uttalande efter att överenskommelsen blivit klar i går.

Förhandlingarna om sanktioner mot Ryssland samt Iran och Nordkorea har pågått sedan i juni.

Förutom sanktionerna ger den nya överenskommelsen makt till kongressen att stoppa Trumpadministrationen från att lätta på sanktionerna. Något som både republikaner och demokrater anser viktigt eftersom det funnits en oro att Donald Trump bland annat skulle ge tillbaka två ryska egendomar i USA som Obamaadministrationen konfiskerade.

På tisdag ska representanthuset rösta om förslaget och efter det väntas senaten ta upp frågan. Enligt politiska bedömare så väntas president Trump skriva under överenskommelsen eftersom det har ett sådant starkt stöd både hos republikaner och demokrater.

I ett sms till CNN säger Kremls talesman Dmitri Peskov att han ser "ganska negativt" på förslaget.

Sanktionerna är ett bakslag för Ryssland som efter ett möte mellan ländernas två utrikesdepartement i måndags hyste förhoppningar att kunna få tillbaka de två ryska semesterbostäder i USA som konfiskerades i december förra året samtidigt som dåvarande presidenten Barack Obama lät utvisa 35 ryska diplomater misstänkta för spioneri.

I samband med mötet i måndags hotade Ryssland med att beslagta amerikansk egendom i Ryssland som en motaktion.