Polisman död i rånarjakt

2:13 min

En polisman har avlidit efter att ha blivit påkörd på E20 vid Munkebäcksmotet. Olyckan skedde i samband med gripanden efter ett väpnat rån.

– En tragisk och sorglig händelse där en av våra medarbetare har avlidit i samband med sin tjänsteutövning som började efter ett rån, säger regionchef  Klas Friberg vid en pressträff på eftermiddagen.

Strax före 09.30 på söndagen kom larmet om att en tobaksaffär på Kaggeledstorget i östra Göteborg rånats av fyra maskerade personer, varav en ska ha hotat butiksinnehavaren med ett vapen. Det är oklart vad rånarna kommit över.

De fyra flydde sedan i en BMW, som senare fick punktering på E20 i höjd med Ånäsfältet.

– En av polismännen följer till fots de fyra rånarna som genar över motorvägen och i samband med det blir polismannen påkörd av en manlig bilist, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

– Han blir mycket svårt skadad direkt, sjukvårdspersonal kommer snabbt på plats och ger första hjälpen. Han förs till sjukhus med ambulans där han senare avlider, säger polisområdeschef i Göteborg Erik Nord vid en pressträff under eftermiddagen.

Den avlidna är en polisman i 40-årsåldern som har arbetat som polis länge. Han beskrivs som en rutinerad och erfaren polisman.

Bilföraren som kört på polismannen togs om hand av polis efter olyckan.

– De första uppgifterna jag har om olyckan är att det är en ren olyckshändelse. Han blev påkörd av en bilist som inte alls räknade med att det skulle finnas en polis på vägbanan, säger polischef Erik Nord.

– Det var en ung man som inte hade en chans att stanna. Vi körde hem honom till anhöriga, det är naturligtvis väldigt jobbigt för honom, säger Thomas Fuxborg.

Tre av rånarna greps direkt på platsen. Den fjärde greps ungefär en halvtimme senare efter spaning i närområdet. Polisen hittade även det vapen som tros ha använts vid rånet.

Tog man för stora risker i förföljandet?

– Det kan inte jag avgöra i detalj vad som har hänt utan det får vi titta på i lugn och ro i efterhand. Men det känns väldigt tragiskt och onödigt att vi råkade ut för detta, säger regionchef Klas Friberg. 

Rikspolischef Dan Eliasson skriver i ett uttalande att tankarna går till familjen, nära och kära och arbetskamrater. "Vi påminns om att arbetet som polis stundtals är farligt och utsatt och att arbetet för att minimera riskerna ständigt måste stå i fokus." skriver han.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz skriver på Twitter: "Med sorg och bestörtning har jag tagit emot meddelandet att en polis avlidit i tjänsten. Tankar till anhöriga och kollegor i denna svåra stund.".

Polisen fortsätter nu att arbeta både med  förundersökningen kring rånet, utredningen av olyckan och även krishantering.

– Nu gäller det för oss att ta hand om anhöriga till den avlidna polismannen och även övriga inom vår organisation som behöver hjälp och stöd, säger Thomas Fuxborg.