Kandidat stoppas i guvernörsval i Ryssland

2:03 min

En lokal kandidat från oppositionen stoppas från att delta i guvernörsvalet i Ryssland om en dryg månad. Kandidaten är hemmahörande i det viktiga länet Sverdlovsk och oppositionen mot Putin hade stora förhoppningar om att han skulle vinna.

Om inte jag får ställa upp blir det inget riktigt val. Då kommer det bara att gå på det sätt som är bestämt på förhand, det vill säga att maktens kandidat vinner, säger Jevgenij Rojzman i en video till sina anhängare.

Det är det liberala partiet Jabloko som nominerat honom till guvernör i Sverdlovsklänet, en stor region med mycket viktig industri. Rojzman är i dag borgmästare i centralorten i länet, Jekaterinburg, Rysslands fjärde största stad.

I borgmästarvalet 2013 slog han ut kandidaten från president Putins parti, något som blev en chock för de styrande i Kreml. Med den bakgrunden borde Rojzman ha en god chans i guvernörsvalet, trodde oppositionen. Men istället förhindras han nu från att ställa upp.

För att få rätt att delta i valet måste en kandidat visa upp stöd från ett visst antal ledamöter i länets kommunala församlingar, i Rojzmans fall 130, och det har han misslyckats med.

Men regeln är orimlig, säger oppositionen. De lokala församlingarna domineras nästan uteslutande av anhängare till president Putin och att få dem att stödja en oppositionskandidat är nästan omöjligt.

Det här är ett av många smutsiga byråkratiska sätt som oppositionell verksamhet saboteras på, hävdas det. Rojzmans motståndare säger i gengäld att schabbel och motsättningar i Jabloko gjorde att de kom igång sent med valarbetet och att det är därför de misslyckats. Samt att stödet för Rojzman sjunkit och att han döljer det genom att dra sig ur.

Rojzman kommer nu eventuellt att vända sig till författningsdomstolen för att få rätt. Samtidigt har han dock uppmanat sina anhängare att bojkotta valet.

Den stora frågan framöver är hur det kommer att gå i presidentvalet i mars nästa år, om makten då kommer att tillåta oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj att ställa upp där.