Vill lämna euron trots oenighet i partiet

1:40 min

Nationella Fronten står fast vid att landet ska lämna euron, trots stor oenighet kring den ekonomiska politiken. Det står klart efter partiets två dagar långa möte bakom lyckta dörrar i helgen.

Det råder stor oenighet inom Nationella Fronten kring den ekonomiska politiken, och särskilt kring frågan om huruvida Frankrike ska lämna euron.

Det står klart efter helgens intensiva möte vid Nationella Frontens högkvarter utanför Paris där de medverkande fick lämna ifrån sig sina mobiltelefoner innan de samlades i olika arbetsgrupper för att analysera valkampanjen och utstaka partiets framtid.

Partiet står alltså fast vid att Frankrike ska lämna euro-zonen, men vissa menar att det är just den frågan som ledde till vårens valförlust.

Så sent som i fredags sa Nationella Frontens generalsekreterare Nicolas Bay i fransk radio att han trodde att partiet skulle kunna ändra sig i euro-frågan.

– Vi måste lyssna på det franska folket. Vi lyckades inte övertyga dem i denna fråga, sa Nicolas Bay.

Men Nationella Frontens vice ordförande Florian Philippot har hotat med att avgå om partiet överger löftet om att återinföra francen. Han menar att Nationella Fronten måste gå bortom de traditionella kärnfrågorna – invandring och brott.

Partiledaren Marine Le Pen är mer öppen för kompromiss och i uttalandet som partiet publicerade efter helgens möte står det att när Nationella Fronten tar makten ska ett euro-utträde implementeras först i slutet av den femåriga mandatperioden. Det tolkas som en politisk kompromiss.

Nästa steg i partiets förnyelsearbete är en omfattande enkät bland medlemmar som ska skickas ut efter sommaren. Och i början av nästa år ska partiet hålla kongress.