Tysk varning för ny flyktingvåg i Europa

2:17 min

Den stora flykting- och migrationskrisen under hösten 2015 kan vara på väg att återupprepas om Europa inte börjar ta gemensamt ansvar för läget vid den italienska kusten, varnar den tyske socialdemokratiske partiledaren Martin Schulz nu för.

Schulz hävdar att förbundskansler Merkel agerar för lite i frågan.

– Jag är inte längre beredd att acceptera att Angela Merkel agerar som om flyktingproblemet vore löst, det ser vi ju alla att det inte är, säger han.

Den kritiken kommer nu från de tyska socialdemokraterna SPD:s förbundskanslerkandidat och partiledare Martin Schulz. Han menar att förbundskansler Angela Merkel nu närmast sticker huvudet i sanden när det gäller den europeiska hanteringen av flyktingsituationen i Italien just nu.

Bara i år har drygt 70 000 migranter och flyktingar tagit sig över Medelhavet till Italien, mestadels från Libyen, en ökning med 30 procent jämfört med förra året.

– Det är cyniskt när man låter människor dö i Medelhavet, vi måste agera nu, annars har vi snart en situation som under 2015, fortsatte Schulz.

Hans kritiker påpekar, mycket riktigt, att hans parti sitter i Merkels regering och har gått med på allt hon gjort och inte gjort i flyktingfrågan, men Schulz som relativt ny partiledare gör inte det och känner sig friare att kritisera regeringschefen.

Schulz föreslår till exempel rejäla bidrag från EU för att fler länder ska ta emot migranter och flyktingar från Italien.

Hans uttalande är förstås delvis ett försök från SPD att hitta en fråga som biter på Merkels och kristdemokraternas stora försprång i den tyska opinionen inför valet i september.

Men faktum är också att läget i Italien spetsar till sig allt mer och den italienska regeringen vädjar ideligen om större europeisk solidaritet för att hantera situationen.

Även partiledaren för österrikiska, borgerliga regeringspartiet ÖVP, Sebastian Kurz, har på sistone varnat för ett migrationsscenario likt det 2015.

Merkel själv är på semester i tre veckor och ingen från hennes parti har svarat på kritiken från Schulz ännu. Men det tyska vänsterpartiet menar att den socialdemokratiske ledaren närmast hycklar.

– Det är verkligen lustigt att socialdemokraterna först efter fyra år upptäcker att det finns mer att göra här, han hade redan som ordförande i EU-parlamentet kunna öka trycket i den här frågan, säger Jan Korte, förbundsdagsledamot för Die Linke.